Gofry belgijskie
z tej strony klik
Składniki:
- 750g mąki pszennej
- 270g letniego mleka
- 7g drożdży
- szczypta soli
- 400g masła
- 3 całe jaja + 2 żółtka (białka ubijamy na sztywno)
- 1 cukier waniliowy
- 500g belgijskiego cukru perłowego (ja nie miałam użyłam zwykłego)
Drożdże
rozmieszać w letnim mleku dodając szczyptę cukru i 2 łyżki mąki. Resztę
mąki zmieszać z cukrem wanilinowym, solą. Kiedy drożdże zaczną rosnąć,
wlać do suchych składników, wlać żółtka i rozpuszczone masło. Dobrze
wyrobić. Zostawić na ok. ½ godziny.
Na koniec wsypać cukier perłowy. Wymieszać , znów odstawić na ok. 15 minut w ciepłym miejscu.
Na rozgrzaną gofrownicę, na środek nakładać porcje tak aby gofry nie były kwadratowe. Piec około 4 minut.
Papaja z puszki ? Gdzie kupiłaś takie cudo ? :)
OdpowiedzUsuńKurcze tak długo leżała w szafce że w końcu po nią sięgnęłam ale gdzie kupilam nie pamiętam. ..firmy tao tao w każdym razie.
UsuńEgzotyka zimową porą :) nie widziałam nigdzie puszkowanej papai, a szkoda, bo do takich gofrów pasuje idealnie!
OdpowiedzUsuńGoferki prezentują się fantastycznie, tylko lekko niepokoi mnie taka ilość masła (2 kostki!!!) i jajek, w stosunku do wagi mąki. Ile gofrów (mniej więcej) wychodzi z podanych w przepisie proporcji?
OdpowiedzUsuńmi z połowy porcji wyszło 16
UsuńNo no...niezla fotka :) Porywam jednego gofra! :))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Będę szukać ;)
OdpowiedzUsuńMała uwaga: wg przepisu Madame Edit drożdży powinno być 21g
OdpowiedzUsuń