Rolada z maślanym malinowym kremem
pomysł własny
Składniki: na biszkopt ( z Jadalni )
- 12 jaj
- 550g cukru
- 400g mąki pszennej
- 40g kakao
- 80g mleka
- 120gmasła
Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Masę dzielimy na 4 części, do każdej dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy tylko do połączenia się masy z kolorem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Składniki: na krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream)
z tej strony klik
- 250 g malin, świeżych lub mrożonych
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
- 4 białka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 200g czekolady deserowej
- 100g masła
- maliny do dekoracji
Maliny, wodę i sok z cytryny umieścić w małym garnuszku. Zagotować i
gotować bez przykrycia aż maliny się rozpadną i ilość wody zredukuje.
Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek. Powinniśmy
otrzymać około 1/4 szklanki malinowego puree. Schłodzić.
Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać
szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas
podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w
białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie;
rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek
cukru). Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się
zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do
ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a
beza całkowicie zimna.
Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku
dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia
ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie
nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest ok i od
otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż
krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać malinowe puree i zmiksować. Gotowa masa
będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.
Złożenie:
Z biszkoptu zdjąć wierzchnią przypieczoną warstwę, przeciąć go wzdłuż i wykroić kółka, następnie smarować je kremem i przyklejać jeden do drugiego ( robiłam to na dużej desce ), posmarować boki i wstawić najlepiej na noc do lodówki lub jeśli chcecie do zamrażalnika na około 3 godziny. Kolejnego dnia topimy czekoladę z masłem, chłodzimy i oblewamy roladę, układamy maliny i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kroimy ukośnie jak kiełbasę :) Smacznego!
Mega apatyczna! Pięknie ci wyszła!
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie, polecam w każdym razie:)
UsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńmiło mi:)
Usuńwygląda super, ale też na bardzo trudną do zrobienia ;) tylko dla zaawansowanych
OdpowiedzUsuńee w ogóle nie jest trudna..może trochę czasochłonna:)
Usuńwygląda fenomenalnie:))) jak ty to zrobiłaś?!? :DDD
OdpowiedzUsuńhehe a tak se eksperymentowałam i wyszło samo:)
Usuńwygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie:)
UsuńMaślany krem, już to uwielbiam!
OdpowiedzUsuńnoo powinnaś :)
UsuńCudowne, obłędne ciacho :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjna!
OdpowiedzUsuńA moim zdaniem jest idealna. o!
OdpowiedzUsuńrolada cudna :)
OdpowiedzUsuńWoooow, na bogato! :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, poproszę kawałeczek :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdobrze napisane
OdpowiedzUsuń