15.9.13

Rolada z maślanym malinowym kremem

Można by napisać "najlepszy" krem, jednak czy to już ostatni z najlepszych? tego nie wiem, myślę, że jest ich wiele aż zanadto by upierać się przy tym jednym... jest słodki to oczywiste bo przecież zawiera cukier, jest ciężki bo przecież zawiera sporą ilość masła ale za to jest aksamitny i maślany, pachnie malinami i świetnie się z nim pracuje! Czekolada nie jest jeszcze moją dobrą stroną, jest trudna, wymaga wiele cierpliwości, dokładności i serca... nie wyszła tym razem idealna ale jest lepiej niż wcześniej, w końcu i dojdę do jakiejś tam perfekcji choć sądzę, że to ciężki orzech do zgryzienia:) Tak naprawdę najlepiej zmrozić sobie ciasto by później móc dobrze chlusnąć czekoladą, w przeciwnym razie krem z pewnością będzie się topił mimo iż czekolada będzie chłodna. W każdym razie malinowa rolada wyszła pyszna... nie jest zwijana tradycyjnie jak rolady, jest złożona jak klocki ... blat do blatu dlatego można ją uznać za banalnie prostą i polecić wykonanie nawet dziecku:) pewnie byłoby zadowolone! a teraz ...jeden cienki plaster  i kawa ...w zupełności wystarczy:)

Rolada z maślanym malinowym kremem
pomysł własny

Składniki: na biszkopt ( z Jadalni )
  • 12 jaj
  • 550g cukru
  • 400g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 80g mleka
  • 120gmasła

Rozgrzewamy piekarnik do 180'
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Masę dzielimy na 4 części, do każdej dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy tylko do połączenia się masy z kolorem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Składniki: na krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream)
z tej strony klik
  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • 4 białka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 200g czekolady deserowej
  • 100g masła
  • maliny do dekoracji
Maliny, wodę i sok z cytryny umieścić w małym garnuszku. Zagotować i gotować bez przykrycia aż maliny się rozpadną i ilość wody zredukuje. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek. Powinniśmy otrzymać około 1/4 szklanki malinowego puree. Schłodzić.
Białka (mogą być prosto z lodówki) umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i cukier. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać rózgą lub łyżką/widelcem, tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie; rozcierając pomiędzy palcami nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru). Jeśli misa z białkami (jak i białka z cukrem) mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia.
Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze (końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut), aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.
Zmienić końcówkę miksera na mieszającą. Stopniowo, kawałek po kawałku dodawać masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i będzie wyglądała na zwarzoną (absolutnie nie panikować! tak ma być ;-). To oznaka, że wszystko jest ok i od otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać malinowe puree i zmiksować. Gotowa masa będzie charakterystycznie 'mlaskała' o ścianki miksera.

Złożenie:
Z biszkoptu zdjąć wierzchnią przypieczoną warstwę, przeciąć go  wzdłuż  i wykroić kółka, następnie smarować je kremem i przyklejać jeden do drugiego ( robiłam to na dużej desce ), posmarować boki i wstawić najlepiej na noc do lodówki lub jeśli chcecie do zamrażalnika na około 3 godziny. Kolejnego dnia topimy czekoladę z masłem, chłodzimy i oblewamy roladę, układamy maliny i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kroimy ukośnie jak kiełbasę :) Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Mega apatyczna! Pięknie ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, ale też na bardzo trudną do zrobienia ;) tylko dla zaawansowanych

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fenomenalnie:))) jak ty to zrobiłaś?!? :DDD

    OdpowiedzUsuń
  4. Maślany krem, już to uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A moim zdaniem jest idealna. o!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda, poproszę kawałeczek :))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji