26.1.13

Jambalaya z dynią i krewetkami

Od dawna chodziły za mną krewetki, w pracy kuszą dyniowymi smakami...risotto, makaron, krem- risotto obłędnie dobre ale dziś postanowiłam ugotować sobie danie jednogarnkowe więc obyło się bez zbędnego wysiłku a danie po prostu przepyszne...czego chcieć więcej? chyba tylko snu:)
Jambalaya z dynią i krewetkami
przepis własny

Składniki:
  • 150g krewetek
  • 100g ryżu ( użyłam firmy Kupiec )                                             
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250g pomidorów krojonych
  • 150g dyni
  • 100ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżeczka płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • garść szczypiorku
  • kilka listków zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać w garnku oliwę z oliwek, wrzucić czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, dodać kawałki pokrojonej dyni oraz krewetki. Dusić przez chwilę, następnie dodać pomidory i bulion, doprawić solą, pieprzem oraz chili, gotować przez dobre 10 minut, po tym czasie wsypać ryż i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowaną potrawę przełożyć do miseczek, posypać wierzch szczypiorkiem pokrojonym ukośnie i listkami pietruszki.
Smacznego :)

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji