Śledzi w książce Małgorzata Caprari jest mnóstwo i teraz, które wybrać? słodkich Rafał raczej nie tyka, z ogórkiem dość pospolite, więc jakie? wybrałam te najbardziej niespotykane, słoneczne i pachnące bo jak sami dobrze wiecie przygotowanie domowego pesto bazyliowego należy do bardzo przyjemnych rzeczy bo: pięknie wygląda, pięknie pachnie, pięknie smakuje..ciekawe jak posmakują R. śledzie :)
Śledzie bazyliowe
Autor: Małgorzata Caprari
Kuchnia Domowa " Śledzie"
Składniki:
- 500g filetów śledziowych matias (użyłam matiasów w oleju )
- duża garść świeżej bazylii
- 1 pikantna papryczka ( dałam 1/2 sztuki )
- 1 cytryna ( dałam 1/2 )
- 1 główka czosnku ( dałam 2 ząbki )
- oliwa
Według przepisu wszystkie składniki są pokrojone i przełożone warstwami, ja zmiksowałam blenderem bazylię z oliwą, czosnkiem i papryczką i przełożyłam pokrojone filety śledziowe w słoju.
Śledzie powinny być przechowywane w lodówce i stać po zrobieniu około 24h
Smacznego :)
Gosiu, ale wypasione śledzie ! ja właśnie kupiłam, będę robić jutro i już myślę jakie :)
OdpowiedzUsuńdziś robię jeszcze jedne ale już ostatnie i mały słoiczek :)
UsuńBazylia do śledzi? Bardzo ciekawy pomysł :) Ciekawa jestem, jak smakują tak podane śledzie.
OdpowiedzUsuńno właśnie do śledzi :)też jestem ciekawa ale ja to się za dwa dni dowiem a Ty jak nie zrobisz to się nie przekonasz czy oby sa dobre i warte zrobienia:)
Usuńto chyba najbardziej apetycznie sfotografowane śledzie jakie w życiu widziałam!:))) bo to że pyszne, to wiadomo, ty byś niedobrych nie polecała:))
OdpowiedzUsuńGoha ale teraz przesadziłaś z tym najlepiej sfotografowane! a czy pyszne to się okaże za dwa dni bo muszą odstać..robiłam je pierwszy raz :)
Usuńzdjęcia piękne.. rany, śledzie, a wyglądają jak z żurnala!
OdpowiedzUsuńale połączenie specyficzne. jestem nieźle zaintrygowana :]
akurat jak z żurnala haha ale skoro tak mówisz to może kupisz ode mnie je za tysiąc?
UsuńO rany, lecę jutro po bazylię bo akurat nie mam:)
OdpowiedzUsuńleć, leć warto wypróbować nieznany przepis:)
UsuńWyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńCzy bazylia w takiej ilości nie dominuje smaku śledzi?
Jak nie,to jutro zakupuję bazylię i...
Nie mam pojęcia Amber bo nie próbowałam jeszcze a robiłam je pierwszy raz:) spróbuj :)
UsuńMyślałam,że już wypróbowane...
UsuńPoczekam na Twoją opinię i zrobię po świętach.
Dobrze Amber :)
UsuńMmmmm, śledzie w pesto! Mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńokaże się moja droga :))
Usuńciekawe połączenie, jakoś bazylia i śledzie mi się nie łączą, a raczej nie łączyły do czasu aż nie zobaczyłam Twoich :)))
OdpowiedzUsuńsama nie wiem jakie będą ale wyglądają nieźle :)
Usuńbardzo pomysłowo ;) mnie się podobają, lubię takie nietypowe połączenia!
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) Już stoją w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, zrobiłam te śledzie, były pyszne:) Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
super!
UsuńNie lubię śledzi, ale chyba zaryzykuję :) Najwyżej zje rodzinka :)
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać, jaki olej został wykorzystany - czy ten ze śledzi z paczki czy też jakiś dowolny świeżutki? Rozumiem, że śledzi nie należy w żaden sposób namaczać czy traktować w czymś innym przed zabazyliowaniem?
OdpowiedzUsuńja nie moczyłam, zresztą nic w przepisie nie sugerują by je moczyć. Używałam świeżego oleju :) mam nadzieje, że będą smakować tak jak mi i innym :)
UsuńJakiego oleju najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńUpłynęło sporo lat odkąd wypróbowałaś ten przepis. Ja zrobiłam te śledzie w tym roku i kompletnie mi nie wyszły. Przekładając dawałam skrawki cytryny. Śledzie stwardniały. Nie zmiksowałam wszystkich składników co pewnie też było błędem. A co Ty zrobiłaś z cytryną
OdpowiedzUsuńcoś pysznego
OdpowiedzUsuń