19.12.12

Śledzie bazyliowe

Śledzi w książce Małgorzata Caprari jest mnóstwo i teraz, które wybrać? słodkich Rafał raczej nie tyka, z ogórkiem dość pospolite, więc jakie? wybrałam te najbardziej niespotykane,  słoneczne i pachnące bo jak sami dobrze wiecie przygotowanie domowego pesto bazyliowego należy do bardzo przyjemnych rzeczy bo: pięknie wygląda, pięknie pachnie, pięknie smakuje..ciekawe jak posmakują R. śledzie :)
Śledzie bazyliowe
Autor: Małgorzata Caprari
Kuchnia Domowa " Śledzie"      

Składniki:
  • 500g filetów śledziowych matias (użyłam matiasów w oleju )
  • duża garść świeżej bazylii 
  • 1 pikantna papryczka ( dałam 1/2 sztuki )
  • 1 cytryna ( dałam 1/2 )
  • 1 główka czosnku ( dałam 2 ząbki )
  • oliwa      
Według przepisu wszystkie składniki są pokrojone i przełożone warstwami, ja zmiksowałam blenderem bazylię z oliwą, czosnkiem i papryczką i przełożyłam pokrojone filety śledziowe w słoju.
Śledzie powinny być przechowywane w lodówce i stać po zrobieniu około 24h
Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. Gosiu, ale wypasione śledzie ! ja właśnie kupiłam, będę robić jutro i już myślę jakie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś robię jeszcze jedne ale już ostatnie i mały słoiczek :)

      Usuń
  2. Bazylia do śledzi? Bardzo ciekawy pomysł :) Ciekawa jestem, jak smakują tak podane śledzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie do śledzi :)też jestem ciekawa ale ja to się za dwa dni dowiem a Ty jak nie zrobisz to się nie przekonasz czy oby sa dobre i warte zrobienia:)

      Usuń
  3. to chyba najbardziej apetycznie sfotografowane śledzie jakie w życiu widziałam!:))) bo to że pyszne, to wiadomo, ty byś niedobrych nie polecała:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goha ale teraz przesadziłaś z tym najlepiej sfotografowane! a czy pyszne to się okaże za dwa dni bo muszą odstać..robiłam je pierwszy raz :)

      Usuń
  4. zdjęcia piękne.. rany, śledzie, a wyglądają jak z żurnala!
    ale połączenie specyficzne. jestem nieźle zaintrygowana :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat jak z żurnala haha ale skoro tak mówisz to może kupisz ode mnie je za tysiąc?

      Usuń
  5. O rany, lecę jutro po bazylię bo akurat nie mam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają pięknie!
    Czy bazylia w takiej ilości nie dominuje smaku śledzi?
    Jak nie,to jutro zakupuję bazylię i...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia Amber bo nie próbowałam jeszcze a robiłam je pierwszy raz:) spróbuj :)

      Usuń
    2. Myślałam,że już wypróbowane...
      Poczekam na Twoją opinię i zrobię po świętach.

      Usuń
  7. Mmmmm, śledzie w pesto! Mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawe połączenie, jakoś bazylia i śledzie mi się nie łączą, a raczej nie łączyły do czasu aż nie zobaczyłam Twoich :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo pomysłowo ;) mnie się podobają, lubię takie nietypowe połączenia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam :) Już stoją w lodówce ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu, zrobiłam te śledzie, były pyszne:) Dzięki za przepis:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie lubię śledzi, ale chyba zaryzykuję :) Najwyżej zje rodzinka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chciałam zapytać, jaki olej został wykorzystany - czy ten ze śledzi z paczki czy też jakiś dowolny świeżutki? Rozumiem, że śledzi nie należy w żaden sposób namaczać czy traktować w czymś innym przed zabazyliowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie moczyłam, zresztą nic w przepisie nie sugerują by je moczyć. Używałam świeżego oleju :) mam nadzieje, że będą smakować tak jak mi i innym :)

      Usuń
  14. Jakiego oleju najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  15. Upłynęło sporo lat odkąd wypróbowałaś ten przepis. Ja zrobiłam te śledzie w tym roku i kompletnie mi nie wyszły. Przekładając dawałam skrawki cytryny. Śledzie stwardniały. Nie zmiksowałam wszystkich składników co pewnie też było błędem. A co Ty zrobiłaś z cytryną

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji