Chlebek drożdżowy z czarnuszką
na podstawie przepisu Grażynki na chlebek z suszonymi pomidorami i czubrycą
Składniki:
- pół kilo mąki pszennej
- 3 dkg drożdży i łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki letniej wody
- garść suszonych pomidorów ( u mnie 2 łyżki czarnuszki )
- łyżka zielonej czubrycy (pominęłam )
- 1/2 łyżeczki soli ( u mnie cała płaska łyżka )
Do miski wsypałam mąkę, posoliłam solidnie, dodałam czubrycę i pokrojone drobno pomidory. W to wlałam rozczyn, letnią wodę oraz oliwę. Wymieszałam i wyrabiałam ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki około pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.
Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki ( o długości piekarnika) i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 10 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.
Gdy góra się zezłociła a wbity patyczek był suchy – chlebek będzie gotowy.
Smacznego !
ooo, a czarnuszka u mnie stoi i za często z niej nie korzystam, teraz wiem do czego ją mogę wykorzystać:)))
OdpowiedzUsuńja tez z niej nie korzystam więc w końcu skorzystałam :) ale uwaga bo jest mocno aromatyczna!
UsuńCieszę się, że się udał :) Z czarnuszką też na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńz pomidorami zapewne zdecydowanie lepszy Grażynko, tym bardziej że próbowałam Twojego ale z czarnuszką też dobry i smakował mojej Weronice, powiedziała, że pyszny!
Usuńoj Gosia, ewidentnie widać, że masz fazę chlebową :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ech..bierzcie przykład!!!
Usuńwidzę że cię wciągnęło to pieczenie chleba! nieźle! też bym tak chciała złapać tego bakcyla, ale na razie się nie zapowiada;)
OdpowiedzUsuńtak trochę mnie wzięło faktycznie:) a na Ciebie Gosia przyjdzie czas!
UsuńChlebek wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny jest chociaż z pomidorami lepszy:)
Usuńmusi byc boski ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńpolecam sprawdzić!
UsuńUwielbiamy czarnuszke, dodajemy ją wszędzie gdzie tylko można. Ale do chleba jeszcze nie dodałyśmy :-) Wygląda pięknie! pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńto macie dziewczyny motywacje do wypieku chleba :) serdeczności :))
UsuńBardzo fajny, przaśny wypiek. Czarnuszka w pieczywie smakuje rewelacyjnie, robiłem kiedyś chlebek ziemniaczany z tymi "robaczkami".
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
No ja z ziemniaczanymi wypiekami nie miałam przyjemności...ale z pewnością nadrobię :)
UsuńNie było mnie tylko tydzień, a u Ciebie tyle dobroci. O wow! Chleb z czarnuszką należy do moich ulubionych. Pycha! Nabiera całkiem innego smaku, a to tylko takie małe ziarenka.
OdpowiedzUsuńps. Nóz dodarł-bardzo dziękuje :)
Cieszę się, że noż dotarł, że jesteś zadowolona i że zrobisz z jego użyciem nową potrawę:)
Usuńno chlebek pierwsza klasa, udał się bez wątpienia ;)
OdpowiedzUsuńjakoś tak wyszło dobrze nawet :)
UsuńŚlicznie wygląda z tymi czarnymi kropeczkami :)
OdpowiedzUsuńdziękuję choć zdjęcie trochę prześwietlone :)
Usuń