Pizza Espana
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
- 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
- 220ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.
Składniki na sos pomidorowy:
- 5 dużych pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- garść świeżej drobnej bazylii, oregano i odrobina tymianu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Składniki na farsz:
- 100g hiszpańskiego chorizo
- 12 szt papryczki pfefferoni średnio pikantnej w zalewie octowej
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 12 pieczarek średniej wielkości
- 200g startej mozzarelli
Rozgrzewam piekarnik do 180' wkładam pizze (każdą osobno) i piekę 20 minut.
Z farszu można przygotować dwie pizze - Smacznego:)
mniam:)papryczki , chilli i chorizo to co tygryski lubia naj :))))
OdpowiedzUsuńtygryski? a jakie tygryski? bo ja mam w domu tygrysa :)) facet śmieje się jak tygrys to i tygrysem został i mówi właśnie tak samo...to co tygryski lubią najbardziej no i uwielbia Kubusia Puchatka :)
Usuńto ja porywam kawałeczek, bo wygląda przesmacznie:)
OdpowiedzUsuńporywaj nawet dwa, zrobię kolejną:)
UsuńPizza to najlepszy powód, żeby pójść do restauracji, niemniej jednak, "szacun" za twoją wersję. Nie pogardziłabym, ba- może i by to maleństwo mi nie wystarczyło !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pizza to dobry powód by móc pod jej pretekstem udać się do kuchni i ją nakręcić :) Po co chwalić restauracyjnych kucharzy skoro mogą mnie?!
UsuńNiesamowicie apetyczna! Chyba i ja się poczęstuję!
OdpowiedzUsuńczęstuj się, bardzo proszę!
UsuńOj takie danie to i ja bym zjadła, jest taka puszysta i te kolory <3
OdpowiedzUsuńnajbardziej lubimy właśnie taka pikantną z papryczkami..mniam!
UsuńNo i teraz już nici z mojej silnej woli. Od jakiegoś czasu chodzi za mną pizza, ale tłumaczę sobie, że nie mogę tak często jej robić i jeść a tu wystawiasz takie zdjęcia i wszystko psujesz ;)
OdpowiedzUsuńTeraz już się nie powstrzymam i będę musiała znowu zrobić echhh... ;)
Z mojej woli nie pieczenia słodkich wypieków też kicha bo nie mogę się oprzeć więc jesteśmy kwita! rób pizze bo dobra jest!
UsuńZa to pizza to to co ja lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam tofko:)
UsuńOstra, aromatyczna pizza <3 rewelacja ; )
OdpowiedzUsuńdzięki:) polecam zrobić, niebo w gębie!
UsuńBazylia, czosnek, chorizo, mozarella...Wspaniała!
OdpowiedzUsuńa to prawda..któż takich smakołyków nie lubi! :))
UsuńMmm... O wiele bardziej wolę taką pizzę, niż tą sprzedawaną w pizzeriach :)
OdpowiedzUsuńkto nie woli :)
Usuńme gusta! będzie mi się po nocach śniło zanim nie zrobie z tym chorizo wypasem
OdpowiedzUsuńjo tambien :)
UsuńBardzo duży wybór pizzy. Uwielbiam dania na ostro dlatego w pierwszej kolejności do zrobienia pójdzie ta pizza.
OdpowiedzUsuńtrzustka lub ito
OdpowiedzUsuń