Indyjski kurczak Tandoori
Składniki: na 2 porcje
- 2 piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1łyżka jogurtu naturalnego do każdego talerza
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 1/4 łyżeczki zmiażdżonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki tandoori masala lub papryki w proszku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 pomidor
Do garnka wlej olej, rozgrzej i wrzuć pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
Lekko je podsmaż, dodaj pomidory, pokrojoną cebulę w kostkę, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy.
Gotuj do miękkości ziemniaków, następnie dodaj pokrojone w kawałki piersi z kurczaka i duś na małym ogniu około 10 minut aż sos zrobi się dość gęsty. Na końcu dorzuć jednego pokrojonego w ósemki pomidora.
Nałóż do miseczek, dodaj do każdej po łyżce jogurtu naturalnego i udekoruj zielonym koperkiem.
Smacznego!
Oj, ale mi narobiłaś apetytu na takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńsama sobie narobiłam apetytu bo tego kurczaka robiłam dawno temu:) tylko nie zdążyłam go dodać i w końcu się pojawił:))
Usuńależ apetycznie wygląda ;))
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo!
Usuńprzepysznie podana u ciebie potrawa.
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńwyśmienicie! a myślałam, że z kurczakiem z poznałam już wszystkie wariacje :)
OdpowiedzUsuńwww.kulinarna-mania.blogspot.com
oj z kurczakiem można robić 1001 wariacji:)
Usuńkolory zachęcają do jedzenia:)
OdpowiedzUsuńto fakt:)
UsuńTo nie jest przepis na prawdziwego kurczaka tandoori.
OdpowiedzUsuńTo wersja dla niecierpliwych :)
UsuńTen kurczak prezentuje się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńzdrowy obiadek
OdpowiedzUsuń