Lody truskawkowo- rabarbarowe z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Autor Bea w kuchni
Składniki: na ok. 1,2 litra lodów
- 250 g rabarbaru
- 80 g cukru (u mnie – jasny trzcinowy, zmielony)
- 50 ml soku z pomarańczy
- 450 g truskawek
- ok.100 g cukru (jak wyżej)
- 1 łyżka wódki lub kirshu (u mnie Cointreau)
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 250 g kwaśnej śmietany
- 250 ml tłustej słodkiej śmietany (użyłam 25%)
- (opcjonalnie – również otarta skórka z 1 cytryny lub nieco wanilii, startej tonki, etc.)
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić, wymieszać z cukrem i sokiem pomarańczowym i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić na plasterki (lub w kostkę), wymieszać z cukrem, alkoholem, sokiem z cytryny i otartą skórką z pomarańczy i odstawić na ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Następnie wszystkie składniki zmiksować (owoce + śmietana), pozostawiając ewentualnie małe kawałki truskawek i schłodzić masę w lodówce, najlepiej przez kilka godzin (a nawet przez noc).
Przelać masę do maszyny do lodów, a po skończonym cyklu (postępujemy wedle zaleceń producenta) przełożyć lody do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika.
Lody można również przygotować bez maszyny, wtedy jednak trzeba regularnie i dokładnie przemieszać mrożącą się masę (mniej więcej co godzinę) by nie utworzyły się kryształki lodu, niezbyt przyjemne dla podniebienia poczas konsumpcji.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, pokroić na plasterki (lub w kostkę), wymieszać z cukrem, alkoholem, sokiem z cytryny i otartą skórką z pomarańczy i odstawić na ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Następnie wszystkie składniki zmiksować (owoce + śmietana), pozostawiając ewentualnie małe kawałki truskawek i schłodzić masę w lodówce, najlepiej przez kilka godzin (a nawet przez noc).
Przelać masę do maszyny do lodów, a po skończonym cyklu (postępujemy wedle zaleceń producenta) przełożyć lody do pojemnika, szczelnie zamknąć i wstawić do zamrażalnika.
Lody można również przygotować bez maszyny, wtedy jednak trzeba regularnie i dokładnie przemieszać mrożącą się masę (mniej więcej co godzinę) by nie utworzyły się kryształki lodu, niezbyt przyjemne dla podniebienia poczas konsumpcji.
Dodaję do akcji
Małgosiu! Piękne! Ja poproszę:)
OdpowiedzUsuńczęstuj się Aniu:)
Usuńno to się zgrałyśmy lodowo:))) pyszny kolorek i smak na pewno też:)))
OdpowiedzUsuńciekawe jakie Twoje mają smak!
UsuńPiekne! U nas juz dzis rano 25 stopni w cieniu, chetnie wiec Ci jednego skradne ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! I milego weekendu zycze :)
Dziękuję Beo! u nas również upał a lodami się częstuj choć Twoje pewnie są lepsze bo robione w maszynie:) również pozdrawiam serdecznie i życzę wypoczynku w weekend:)
UsuńLetnia, gorąca aura sprzyja takim pomysłom. Jest to idealny sposób, żeby się trochę schłodzić. Poza tym wakacje czas zacząć! A na miły początek zdecydowanie lody rabarbarowo truskawkowe :)
OdpowiedzUsuńrabarbarowe są pyszne! polecam
Usuń