13.5.12

Roladki ze szparagami


Roladki ze szparagami 
  • 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)
  • 4 krótkie gałązki rozmarynu
  •  oliwa extra vergine, sól i pieprz          
Kremowy sos musztardowy z miodem:
  • 1 czubata łyżka musztardy gruboziarniste
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
  •  sól i pieprz
Dodatki: ugotowane młode ziemniaki

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.




Dodaję do akcji:

14 komentarzy:

  1. no, no, no - prezentują się bardzo ciekawie te twoje zawijaski, tak jeszcze szparagów nie jadłam!:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu to danie to istna poezja!! Wspaniały pomysł.. nawet nie próbuje sobie wyobrażać jakie to będzie pyszne.. Pozwolisz, że kiedyś też go wypróbuje.. a zdjęcia cudooooowne!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na szparagi się zaczyna, a mnie się jakoś zapomniało. Trzeba będzie zapolować :)U Ciebie jak zawsze smakowicie i dziś takie danie, że język może mi uciekać gdzie tam sobie chce :P
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to zapomniałaś?poluj Tofka, poluj bo niebawem sezon się skończy!

      Usuń
  4. piękne zdjęcia. Chyba pójdę po szparagi. chce mi się jeść !

    Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji