Roladki ze szparagami
Autor: Kwestia Smaku
- 1 pęczek zielonych szparagów (około 16 sztuk)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka (około 300 g)
- 8 cienkich plasterków wędzonego boczku (pancetty lub szynki parmeńskiej)
- 4 krótkie gałązki rozmarynu
- oliwa extra vergine, sól i pieprz
- 1 czubata łyżka musztardy gruboziarniste
- 1 łyżka miodu
- 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Wymieszać musztardę gruboziarnistą z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pierś kurczaka przekroić w poprzek na 2 części, rozbić tłuczkiem na około 1 cm filet, podzielić na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy extra vergine.
Odkroić skórkę z boczku wraz z częścią tłuszczu i wyciąć twarde "oczka" jeśli takie są. Każdy plasterek roztłuc tłuczkiem lub rozciągnąć końcem noża na dłuższy i cieńszy. Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki i zmienić funkcję pieczenia na grill (jeśli taką mamy). Piec do końca przewidzianego czasu aż boczek lekko się zrumieni. Do naczynia ze szparagami włożyć pokrojone ziemniaki i od razu podawać.
no, no, no - prezentują się bardzo ciekawie te twoje zawijaski, tak jeszcze szparagów nie jadłam!:)))
OdpowiedzUsuńa to czas najwyższy spróbować szparagi inaczej:)
UsuńPysznie, bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńoj tak Kamilo:)
UsuńAle pysznie! I jakie zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńwielkie dzięki!
UsuńJak zawsze pysznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńtroszkę się staram:)
UsuńMałgosiu to danie to istna poezja!! Wspaniały pomysł.. nawet nie próbuje sobie wyobrażać jakie to będzie pyszne.. Pozwolisz, że kiedyś też go wypróbuje.. a zdjęcia cudooooowne!!!
OdpowiedzUsuńjasne! nawet musisz spróbować!buziaczki
UsuńSezon na szparagi się zaczyna, a mnie się jakoś zapomniało. Trzeba będzie zapolować :)U Ciebie jak zawsze smakowicie i dziś takie danie, że język może mi uciekać gdzie tam sobie chce :P
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
jak to zapomniałaś?poluj Tofka, poluj bo niebawem sezon się skończy!
Usuńpiękne zdjęcia. Chyba pójdę po szparagi. chce mi się jeść !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
Dziękuję :) i smacznego!
Usuń