Ziemniaczany chleb na zakwasie
Składniki: zaczyn
- 50g mąki żytniej T 2000
- 50g mąki pszennej
- 100g letniej wody
- 2 łyżki pszennego zakwasu
Całość wymieszać i pozostawić na 12h do zakwaszenia.
Dodatki:
- 2 średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
Ziemniaki obierz, przełóż na blaszkę, oprósz Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, polej oliwą, dobrze wymieszaj rękoma i upiecz w piekarniku w temperaturze 180' około 30 minut
Po upieczeniu od razu poduś ziemniaki widelcem na papkę lub zmiksuj. Odstaw do następnego dnia pod przykryciem.
Ciasto chlebowe następnego dnia:
- 200g mąki pszennej chlebowej
- 50g mąki żytniej chlebowej
- całe puree z ziemniaków
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
- 200g wody
- 2 łyżli oliwy
- 10g soli
Wszystkie składniki przełóż do misy miksera oprócz soli. Wymieszaj do połączenia składników i odstaw na 30 minut. Następnie posyp wierzch solą i miksuj aż ciasto zacznie odklejać się od miski miksera. Tak wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem na 30 minut, po tym czasie porozciągaj ciasto by wprowadzić do niego powietrze. Powtórz tą czynność jeszcze dwa razy. Ciasto po trzecim złożeniu uformuj w bochenek, włóż do kosza w którym chleb będzie wyrastał i pozostaw w ciepłym miejscu na około 3 godziny aż ciasto podwoi objętość. Nagrzej piekarnik do 220' najlepiej razem z garnkiem do pieczenia chleba, chleb przełóż do garnka, zrób nacięcia lub pozwól mu samemu popękać, wtedy będzie bardziej rustykalny i piecz pod przykryciem 30 minut. Zdejmij pokrywkę i dopiekaj kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i zostaw do ostygnięcia. Smacznego:-)
Przepis bierze udział w konkursie #durszlakXvegetanatur
Już czuję zapach tego chlebka.Składniki proste i szybki w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńSzybki w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczny.Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńJeszcze u nas nie był pieczony , ale przepis raczej prosty i nie skomplikowany .Swoja drogą ciekaw jestem jak długo jest świeży .
OdpowiedzUsuńU nas w domu często zostają ziemniaki z dnia poprzedniego .Zazwyczaj były robione kopytka , ale już dość .Teraz trafia do mojego notesu właśnie Twój przepis .
OdpowiedzUsuńObiecałem sobie i rodzinnie, że w tym roku będziemy odżywiać się zdrowo i chyba znalazłem podstawowy produkt. Szybki chlebek.
OdpowiedzUsuńJak ktoś raz upiecze, to gwarantuję, że zakocha się w tym chlebku. Przepis naprawdę bardzo prosty i nie pracochłonny. Od kiedy zacząłem piec, to przestałem kupować chleb, przynajmniej wiem co jem.
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, nawet po zamrożeniu niczym się nie różni od świeżego. Od jakiegoś czasu piekę z Twojego przepisu i bardzo sobie chwalę. Znajomi też pieką.
OdpowiedzUsuńWygląda na prosty przepis. Nie ukrywam, że pierwszy raz słyszę o ziemniakach w chlebie i z czystej ciekawości upiekę.
OdpowiedzUsuńkinda appreciated the article that you published . it really isnt that simple to discover even remotely good stuff toactually read (you know READ and not just browsing through it like some uniterested and flesh eating zombie before moving on), so cheers mate for really not wasting my time on the god forsaken internet.
OdpowiedzUsuńolansi luftreiniger
Dzięki za rady. Uwzględnimy je przy nowym LP
OdpowiedzUsuńwysokiej jakości środki do dezynfekcji
Sklep monopolowy biznes to stabilna i dochodowa działalność. Cortez World oferuje sprawdzony model franczyzy, który pozwala na efektywne prowadzenie sklepu monopolowego. Firma zapewnia pełne wsparcie operacyjne, marketingowe oraz logistyczne, co pozwala na szybkie rozpoczęcie działalności i osiągnięcie sukcesu.
OdpowiedzUsuń