Dzisiaj bardzo prosty przepis na chleb. Nie wiem czy nietypowy ale na pewno smaczny! Przepis jest dla zapracowanych, można przemieszać składniki i przełożyć do foremki i zupełnie zapomnieć o chlebie!
Maślankowy chleb na zakwasie
Składniki: na jeden chleb
- 150g wody
- 150g maślanki (użyłam Sudeckiej)
- 180g zakwasu żytniego
- 430g mąki żytniej T720
- 10g soli
Do misy miksera wlewamy wodę oraz maślankę, dodajemy zakwas i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przekładamy do foremki keksowej. Odstawiamy foremkę w cieplejsze miejsce na dobre 3-4 godziny w zależności od tego jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. Gdy na chlebie pojawią się rozstępy z ciasta, wówczas nagrzewamy piekarnik i pieczemy 40 minut w 220' Nie kroimy ciepłego chleba! Najlepiej poczekać do następnego dnia aż ostygnie i dopiero przystąpić do jedzenia :-) Chleb żytni musi po upieczeniu "odpocząć"
Smacznego!
Nowa opcja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńRównież o tym nie wiedziałam wcześniej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńfajny chlebek
OdpowiedzUsuń