27.4.18

Wiejski serniczek z jagodami na zimno

Kolejna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Serek wiejski Mlekowity bardzo dobrze się sprawdza w połączeniu z jogurtem. Wystarczy go dobrze zmiksować a stanie się gładki i nabierze puszystości, nie martwcie się jeśli pojawi się po zmiksowaniu na wierzchu piana, po wylaniu do blaszki ładnie zastyga a po dodaniu galaretki nic nie widać! Kto się skusi?

Wiejski serniczek z jagodami na zimno
przepis własny

Składniki: na spód

  • 120g orzechów włoskich
  • 100g daktyli namoczonych
  • 100g mąki migdałowej
Wszystkie składniki połączyć razem i dobrze zagnieść. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody po daktylach. Masę wyłożyć na spód foremki i przechowywać w lodówce.

Składniki: na masę
Jogurt oraz serki wiejskie przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką pulpę. Dodaj ksylitol oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Żelatynę podgrzej, dobrze rozmieszaj do rozpuszczenia, nie gotuj! dodaj do mikstury serowej i ponownie zmiksuj przez chwilę. Masę wylej na wylepiony  spód blaszki, wsuń na godzinkę do lodówki a w tym czasie przygotuj galaretkę.

Składniki: na galaretkę
  • szklanka jagód
  • 250g wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny +30g wody
Żelatynę namocz. Zagotuj wodę z jagodami oraz ksylitolem. Do gorącej galaretki dodaj namoczoną żelatynę i dobrze rozmieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Wylej galaretkę na wierzch sernika, wrzuć na wierzch kilka jagód i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj świeżymi bratkami.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Genialna alternatywa sernika dla osób, które mają ostrą nietolerancję laktozy. Galaretka z ksylitolem, a nie z torebki wygląda niesamowicie jagodowo i pysznie. Widać, że nie ma w sobie nadmiaru niepotrzebnych ulepszaczy smaku. Świetny przepis, zdecydowanie wart spróbowania. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. I am glad to see this site share valued information Nice one! Great dayyy

    OdpowiedzUsuń
  3. I have to thank you for the efforts in this blog. the quality is good thanks

    OdpowiedzUsuń
  4. Really amazed with your writing talent. Thanks for sharing, Love your works

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastic website. A lot of helpful info here. Thanks to the effort you put into this blog

    OdpowiedzUsuń
  6. Extremely pleasant and fascinating post. Continue posting. We're waiting

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji