Dzisiaj kolorowa sałatka z pieczonych warzyw umiliła mi dzień. Miło popatrzeć na kolorowy talerz pełny smacznych i zdrowych warzyw i ulubionego bakłażana :-) Sałatka mało kłopotliwa, smaczna i nadająca się na obiad i kolacje. Idealna gdy nie chce się siedzieć dłużej w kuchni :-)
Sałatka z pieczonych warzyw z dodatkiem pomidorków w oliwie
Przepis powstał przy współpracy z
Smaki Południa
Składniki: na 2 porcje
- jeden średni bakłażan
- jeden słodki ziemniak batat
- łyżeczka kaparów
- podsuszane pomidorki koktajlowe w oleju (Gran Gusto)
- łyżka miodu
- oliwa dobrej jakości
- łyżka balsamico
- garść orzechów włoskich
- mix sałat
Bakłażana
pokrój na ósemki, następnie oprósz solą z obu stron i pozostaw na pół
godziny. W tym czasie bakłażan puści wodę, której nadmiar usuń za pomocą
papierowego ręcznika kuchennego. Ziemniaka obierz i również pokrój na
podłużne paski lub tak jak lubisz. Wyściełaj blaszkę papierem do
pieczenia, ułóż na niej warzywa, skrop obficie oliwą dobrej jakości
(bakłażany lubią oliwę!) polej odrobiną miodu i piecz w nagrzanym do
220' piekarniku około 25 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i
napite oliwą. Warzywa ostudź a w międzyczasie przygotuj dressing łącząc z
sobą balsamico, pozostały miód i odrobinę oliwy. Wszystko dobrze
wstrząśnij. Na przygotowane talerze wyłóż ulubiony mix sałat, następnie
połóż pieczone bakłażany i bataty, posyp kaparami, pomidorkami
koktajlowymi i obsyp obficie siekanymi orzechami. Na koniec polej
dresingiem i podawaj. Smacznego :-)
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSmacznego ❤️
Usuń