Tradycyjny śledzik w śmietanie idealnie sprawdzi się na Wigilijną kolacje. Dla nas rarytas choć tak niewiele mu potrzeba. Szybki, tani i dużo :-)
Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą.
przepis własny
Składniki:
- 400g śledzi w oleju
- 800g śmietany 18%
- pół cebuli
- 2 jabłka
- ocet do smaku
- łyżeczka miodu
- odrobina soli i pieprzu
- pęczek świeżego koperku
Śledzi nie trzeba ani myć ani płukać. Wystarczy pokroić na małe kawałki. Cebulę posiekać i sparzyć, odstawić do schłodzenia. Jabłka posiekać w drobną kostkę i dorzucić do cebuli. Wlać śmietanę, dodać octu i miodu i doprawić do smaku według uznania. Jedni lubią bardziej kwaśne inni nie :-)
Do przyprawionej śmietany dodajemy koper i śledzika. Mieszamy i odstawiamy aż się "przegryzie"
Podajemy z grubo krojonymi ciepłymi ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.