Serowy omlet przypadł mi do gustu...w połączeniu z kurkami to już było śniadaniowe love! Śniadanie lekkie ale pożywne, wystarczające na kilka dobrych godzin by funkcjonować bez posiłku więc sądzę, że na grzybobranie w lesie, poranny omlet jest sprawą idealną! Zbieracie grzyby? w lesie ich sporo, warto się wybrać!
Omlet serowy z kurkami
przepis własny
Farsz:
- 300g świeżych kurek
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- mała szalotka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Kurki oczyść i osusz. Na oliwie zrumień szalotkę, dodaj na końcu czosnek i przez moment smaż. Następnie dołóż kurki i dalej podsmażaj aż zrobią się miękkie. Na koniec dodaj masło i na malutkim ogniu duś zawartość patelni. Przygotuj omlet.
Składniki: na omlet
- 2 całe jajka
- 2 łyżki mleka
- odrobina soli do smaku
- ser żółty Gouda Mońki do oprószenia wierzchu
- 100g sera topionego kremowego Mońki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem oraz serkiem topionym, zmiksuj i dopraw solą. Ubij białka, dodawaj je do żółtek delikatnie mieszając. Wylej mieszaninę jajeczną na rozgrzaną patelnie, gdy zetnie się spód, przełóż do piekarnika i zapiekaj wierzch. Przełóż omlet na talerz, wyłóż farsz i lekko zawiń do środka, oprósz dodatkowym startym serem wierzch i podawaj gorące.
Smacznego.
Apetyczny! :)
OdpowiedzUsuńWow, naprawdę super wyglada ten omlecik :d
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :-) bardzo mi miło!
UsuńMuszę jechać do lasu na polowanie :)
OdpowiedzUsuń