No cóż tatar dedykuję mojej siostrze, która uwielbia mięso szczególnie to surowe! Ciągle wspominamy jak za dzieciaka chowała surową kiełbasę białą pod poduszkę bo była zamrożona i zjadała po cichu by nikt nie widział aż pewnego dnia nastąpiły święta Wielkanocne na które owa kiełbasa była :-) Na szczęście czasy mrożenia minęły i nie trzeba tego już robić, osobiście nie przepadam za mrożonym mięsem i sama też go nie mrożę. Dzisiaj tak się złożyło, że niespodziewanie kurier dostarczył mi paczkę z pysznościami od firmy Krakus i zamarzył nam się tatar - kto jak kto ale siostra zjadła najwięcej :-)
Polski tatar z orientalnym akcentem
przepis własny
Składniki:
- 100g wołowiny
- 3 ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki kapar
- żółtko
- kilka gałązek świeżej kolendry
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka czarnego sezamu
- sól, pieprz do smaku
Mięso posiekać, dodać drobno siekane kapary, oliwy, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać i odstawić. Ogórki o cebule posiekać, sezam uprażyć na suchej patelni.
Uformować tatar na talerzu, wbić żółtko, skropić odrobiną oliwy z oliwek, posypać sezamem oraz kolendrą. Dookoła ułożyć siekaną cebulę oraz ogórka. Podawać z pieczywem lub solo.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.