Kuchnia tajska jest dla mnie jak miłość od pierwszego wejrzenia...której dnia i godziny się nie zapomina tak nie zapomina się smaków i aromatów! Hortex zainspirował mnie do działania, od razu wiedziałam co chciałabym zjeść! kupiłam sok i zredukowałam najlepszy, pachnący, pełen aromatów sos na świecie! Jeśli nie wierzycie koniecznie spróbujcie w swojej kuchni a na pewno orientalne, pomarańczowe krewetki podbiją Wasze serca!
Orientalne krewetki w sosie pomarańczowym
przepis własny
Składniki:
- 200g mrożonych krewetek z ogonkami
- 400ml soku Słoneczne Pomarańcze Hortex
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki wody kokosowej
- 1/2 małej limonki pokrojonej w cząstki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała chili
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 pomarańcza filetowana
- centymetrowy kawałek startego imbiru
- 1 łyżka miodu
Krewetki odmrozić, opłukać i dobrze osuszyć w ręczniku papierowym. Do rondla wlać sok pomarańczowy, miód, starty imbir i na wolnym ogniu zredukować do powstania gęstego sosu, następnie dodać filetowaną pomarańcze i jeszcze chwilę pogotować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, następnie wrzucić posiekaną chili oraz czosnek i chwilę podsmażyć uważając by nie przypalić czosnku. Wrzucić krewetki i podsmażyć z obu stron po minucie. Podlać wodą kokosową, przemieszać i dodać wcześniej przygotowany orientalny sos pomarańczowy. Przez chwilę jeszcze wszystko pogotować, dodać na końcu posiekaną kolendrę i przełożyć gorące krewetki na talerz. Udekorować cząstkami limonki i podawać z pieczywem. Smacznego
Jestem ogromną fanką dań orientalnych. Muszę przyznać, że zdarza mi się odwiedzać różne lokale, które serwują kuchnię azjatycką. Ostatnio na ten przykład zajadałam się krewetkami w tempurze w warszawskiej restauracji http://lulubar.pl/weganski-ramen/ - niebo w gębie, to była prawdziwa kulinarna uczta.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione
OdpowiedzUsuń