Taki sernik mam :-) przygotowała go moja starsza córka Patrycja ..pomagałam tylko przy spodzie i dałam instrukcje przygotowania żelatyny..resztę ona i tylko ona :-) Kto ma ochotę napić się kawy i zjeść serniczek?
Sernik markizowy na zimno z ciasteczkami i czekoladą oreo
przepis z blogu Wypieki Beaty
z moimi zmianami
Składniki spodu:
- spód kruchy klik z pokruszonymi markizami
"Składniki sernika:
- 1 kg sera twarogowego
- 250 g cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku ( użyłam w listkach )
- 8 łyżek zimnej wody (użyłam śmietany)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 400 ml śmietany kremówki
- około 130 g grubo posiekanych ciasteczek z kremem
Wykonanie:
Kruche ciasto rozwałkuj na spód blaszki, pokrusz kilka ciastek razem z kremem i wduś na kruchy spód. Upiecz przez 15 minut w temperaturze 180. Do
sera dodaj wyciągnięte z ciasteczek nadzienie, dodaj cukier i wszystko
razem zmiksuj. Żelatynę przełóż do lodowatej wody, następnie odlej odrobinę śmietany do małego garnuszka, podgrzej i dodaj do podgrzanej śmietany odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. .Dodaj żelatynę do masy twarogowej,
całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj.Śmietanę kremówkę ubij i dodaj do twarogu ostrożnie mieszając szpatułką. Na koniec dodaj pokrojone ciastka i wymieszaj.Przełóż sernik na spód z ciastek i udekoruj go całymi markizami, pokrusz też czekoladę oreo i tak udekorowany sernik włóż do lodówki na całą noc. Smacznego!
Oreo - uwielbiamy! A taki sernik to już w ogóle poezja :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com