No więc serniki w moim wykonaniu jak i zresztą ostatnio ciasta są o bardzo niskiej zawartości cukru, tylko tyle żeby poczuć że jemy coś słodkiego..osoby konsumujące moje wypieki nie narzekają i nawet są zadowoleni że ciasta nie są przesłodzone :-) Ten sernik ma znikomą ilość cukru szczególnie dlatego, że jego spód jest daktylowy a więc słodki a wierzch oblany białą czekoladą. Fajnie komponuje się kwaśna jeżyna z całością sernika. Wszyscy go bardzo polecamy :-)..jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo szybki!
Sernik pistacjowo jeżynowy na daktylowym spodzie
przepis własny
Składniki: spodu daktylowego (wychodzą 2 duże spody )
- 140g mąki ryżowej
- 140g mielonych migdałów
- 15 daktyli bez pestek
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany sojowej
- 4 łyżki masła
Daktyle namaczamy przez noc, następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy pozostałe składniki dalej miksując. Wykładamy ciasto na stolnicę i pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, wałkujemy spód blaszki w zależności od jej wielkości czy kształtu. Pieczemy spód w temperaturze 180' około 15 minut
Składniki: na polewę z białej czekolady
- 100g białej czekolady
- 20g mascarpone
- 20g słodkiej śmietanki
Czekoladę stopić na parze, następnie do płynnej konsystencji dodać mascarpone i śmietankę i dobrze wymieszać.
Składniki: na masę serową ( blaszka 20cm )
- 330g sera twarogowego ( użyłam z kubełka )
- 3 jajka
- 200g śmietany 34%
- 50g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść posiekanych drobno pistacji + do dekoracji wierzchu
- garść jeżyn do środka + garść do dekoracji wierzchu
Wszystkie składniki ( oprócz jeżyn ) przekładamy do jednego naczynia i miksujemy ręcznym blenderem do połączenia się składników. Wylewamy masę na upieczony, ostudzony spód, wsypujemy do masy posiekane pistacje oraz jeżyny i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 140' na około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i oblewamy polewą z białej czekolady dekorując wierzch jeżynami oraz posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.