Owsiana letnia tarta z kremem jaglanym pod kokosową pierzynką
przepis własny
Składniki: na spód
- 200g mąki pszennej
- 150g otrębów owsianych
- 100g ksylitolu
- 180g margaryny roślinnej
- 1 całe jajko
- 1 łyżka śmietany kokosowej
Składniki: na masę jaglaną
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 400g śmietany kokosowej
- 50g mąki kokosowej
- 100g ksylitolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 jajka
- sok z jednej cytryny
- otarta skórka z cytryny
Jajka ubij na parze razem z ksylitolem, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i dobrze wymieszaj, następnie dodaj sok oraz skórkę z cytryny, olej kokosowy i mąkę kokosową. Wszystko ponownie zamieszaj i przełóż na spód schłodzonej tarty. Wsuń tartę do nagrzanego pieca i piecz około 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu tartę ostudź. Ubij śmietankę kokosową, wyłóż na wierzch tarty. dodaj świeżą truskawkę, malinę oraz czereśnie. Udekoruj świeżym tymiankiem.
Bardzo lubię takie tarty!
OdpowiedzUsuńśliczności *.*
OdpowiedzUsuń