Składniki:
- 300g krewetek tygrysich
- 600g bulionu warzywnego
- 400g mleka kokosowego
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 chili
- 1 łyżeczka marynowanej kolendry
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- spory kawałek imbiru
- sok z jednej limonki
- świeża kolendra do dekoracji
- 250g poszarpanych boczniaków
- 1 mała, wąska cukinia pokrojona na cienkie plastry
Do dużego garnka wrzuć pastę curry, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, posiekana szalotkę oraz czosnek, starty na drobnej tarce imbir i marynowaną kolendrę. Podsmażaj kilka minut mieszając aż z garnka zaczną wydobywać się aromaty, podlej bulionem. Następnie dodaj pozostałe składniki (oprócz krewetek i soku z limonki) i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, dodaj mleczko kokosowe oraz krewetki i gotuj dalej przez 5 minut aż krewetki zrobią się różowe. Dolej delikatnie sok z limonki najlepiej zahartowany czyli do naczynia z limonką dodaj odrobinę gorącego curry, wymieszaj i przelej do garnka, wtedy wywar nie powinien się zważyć.
Do miseczek nałóż ugotowany ryż, zalej zupą i udekoruj świeżą kolendrą oraz chili. Smacznego!
fajny blog
OdpowiedzUsuń