Miks płatków na kozim mleku z rabarbarem i malinami
Składniki:
- szklanka różnych płatków ( jaglane, orkiszowe, quinoa, owsiane )
- łyżka chia
- 500ml koziego mleka
- 5 łodyg rabarbaru
- 125g malin
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 1 laska wanilii
Płatki zalej mlekiem i odstaw na10-15 minut, powinny napęcznieć, nie trzeba ich już gotować. Jeśli nie lubisz gęstej owsianki, dolej mleka. Nie użyłam cukru do płatków, ponieważ rabarbar jest dość słodki, dzięki temu też fajnie wyczuwalny jest kozi smak.
Rabarbar pokrój na kawałki, przełóż do garnka i dodaj miód, nasionka wanilii i wino. Gotuj na małym ogniu do czasu aż rabarbar się rozpadnie, dodaj część malin, resztę pozostaw do dekoracji.
Rozłóż do miseczek ugotowane płatki, na wierzch wyłóż słodko winny rabarbar i posyp ziarenkami chia. Możesz zjeść na ciepło lub zimno :-)
W cyklu "Wypiekanie na śniadanie" wzięły udział następujące osoby:
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Magda z blogu Kuchnia szczęścia
Magda z blogu Czary Gary w kuchni
Kamila z blogu Życie ze smakiem
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Magda z blogu Kuchnia szczęścia
Magda z blogu Czary Gary w kuchni
Kamila z blogu Życie ze smakiem
Dzięki wielkie za pomysł :-) Fajnie że tym razem dołączyłaś. Śniadanko pycha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne Wypiekanie na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa cudowne śniadanie:) ..... choć i batonik polecam, bo jest boski:)
OdpowiedzUsuń