Kokosowy tort mango marakuja
Przepis własny
Składniki: na biszkopt
- 6 jaj
- 250g cukru
- 200g mąki pszennej
- 30g kakao
- 40g mleka
- 60gmasła
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać, mleko i masło razem stopić i odstawić do schłodzenia. Gdy nasza masa jajeczna będzie bardzo dobrze ubita dodajemy powoli partiami przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy szpachtułą od dołu w górę, następnie dodajemy w dwóch turach stopione masło z mlekiem i również delikatnie mieszamy od dołu w górę. Wykładamy nasz biszkopt na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Składniki: na kokosową bezę
- 100g podprażonych wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1/2szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2duże białka
Składniki: na masę mango
- 150g puree z mango
- sok z jednego owocu marakui
- 30g mleka
- 50g cukru
- 200g śmietany kremówki
- 7g żelatyny w listkach
- 50g Ginu lub jeśli chcecie zrezygnować z alkoholu dodajcie taką samą ilość soku z cytryny.
Do naczynia przełóż puree z mango, sok z marakui, mleko oraz cukier i podgrzej naczynie na parze tak by mango było gorące, dodaj namoczoną żelatynę i dobrze wymieszaj całość. Przełóż naczynie do miski z lodem, w tym czasie ubijaj śmietanę na 80%, którą dodaj do schłodzonej masy mango, na końcu wmieszaj Gin lub sok z cytryny. Uszykuj sobie blaszkę o rancie 20cm, przelej połowę masy do blaszki, następnie połóż na masę mango upieczony kokosowy blat i wylej kolejną porcję masy mango, przełóż kolejnym bezowym blatem, wylej ostatnią porcje masy mango którą przykryj upieczonym krążkiem biszkoptu. Biszkopt wciśnij w masę tak by nie było widać jego boków, mają być zanurzone w masie. Przełóż blaszkę do zamrażalnika i odczekaj 2 godziny by tort zamarzł. Biszkopt to Twój spód więc przełóż biszkoptem do dołu na paterę, jeśli użyłaś blaszkę z klipsem, odepnij go i delikatnie usuń rant z tortu. Przełóż tort do lodówki i poczekaj aż odtaje. Ułóż na wierzchu tortu plastry kiwi i posyp pokruszoną kokosową bezą.
Smacznego!
Wow! Ten tort wygląda obłędnie. Zamówiłam podobny dla córki z https://e-torty.pl/ właśnie w takich żywych barwach. Nie pomyślałam o smaku mango marakuja, zdecydowałam się na białą czekoladę z maliną. Myślę, że będzie pysznie. Nie zawiodłam się jeszcze zamawiając z E-torty. Zawsze wszystko pyszne i na czas!
OdpowiedzUsuń