Sezon na szarlotki, ciasta z jabłkami czy piękne róże nadal trwa... wystarczy odrobina wyobraźni a nasze popołudnie może być piękne, pachnące i kawowe :-) Postanowiłam nauczyć się szybkiego wykonania kratki, nie jest na początku łatwo bo trzeba przy okazji trochę myśleć, poza tym układać należy bardzo prosto i zdecydowanie na kawałku pergaminu! to podstawa, ponieważ później trudno ułożoną kratkę przenieść a trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce by później swobodnie chwycić ją w ręce i ułożyć na wierzchu naszej szarlotki. Jak na pierwszy mój raz, w dodatku z warkoczami to wyszło chyba całkiem dobrze ale to nie koniec bo cel jest taki by kratkę wykonywać w mig :-) trening czyni mistrza jak to mówią :-)
Korzenna szarlotka z kratką
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 240g mąki pszennej chlebowej
- 150g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- nasionka z jednej laski wanilii
- 100g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta wyrobić w misie miksera, zapakować w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z jednej rozwałkować spód do tarty, wylepić i nakłuć widelcem, następnie umieścić tartę w lodówce by się schłodziła. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu w miarę możliwości cienko. Wykrawać paski węższe i szersze, z niektórych upleść warkocz lub warkocze jeśli wolicie mieć ich więcej na kratce, inne pozostawić płaskie. Przekładać kratkę na papierze do wypieków by dobrze przenosiła się po schłodzeniu na szarlotkę.
Składniki: farszu
- 1 kg kwaśnych, twardych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 gwiazda anyżu
- 3 goździki
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka maki kukurydzianej
Przygotowanie:
Jabłka pokrój na drobniejsze nierówne kostki, upraż je na maśle, następnie dodaj miód i na małym ogniu wysmaż aż zmiękną ale nadal będą w miarę jędrne. Przyprawy korzenne umieść w moździerzu i utrzyj na proszek, dodaj do jabłek. Na końcu smażenia dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Chłodne jabłka przełóż do tarty, rozłóż na całej powierzchni i ładnie wygładź wierzch. Połóż wylepioną kratkę i delikatnie dociśnij. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180' na 30 minut lub do czasu aż wierzch kratki będzie rumiany. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia, oprósz cukrem pudrem i podawaj :-)
Smacznego!
Gosik, piękne foty, zjadłabym choć kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu..od Ciebie taki komplement to jest coś!
UsuńTo ciasto wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Dziękuję bardzo, proszę spróbować :-)
UsuńZawsze chcę zrobić taką kratkę ale jeszcze nie próbowałam. Jestem w ogóle wielką fanką anyżku :-)
OdpowiedzUsuńZrób, na pewno będziesz chciała robić kolejne kratki i kolejne..to wciąga!
Usuńbardzo ładne zdjęcia, a szarlotka pewnie jest przepyszna! mogłabym chyba zjeść całą :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka każda jest pyszna :-) bo kto nie lubi szarlotek, sama zjadłabym jeszcze :-)
UsuńPyszna szarlotka, takie jesienne ciasto.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz..jesienne i bardzo proste a jak dobre!
UsuńMimo że nie lubię szarlotki to Twoją bym zjadła, ponieważ pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow:)
OdpowiedzUsuń