4.10.15

W wypiekaniu na sniadanie dziś muffina z jabłkiem i cynamonem

W tym tygodniu Monika zaproponowała w Wypiekaniu na śniadanie oto takie muffiny  z jabłkiem i cynamonem, które zresztą wcześniej też wypiekała Berenika ... takim sposobem w kilkanaście osób  wypiekałyśmy pachnące drożdżowe w formie muffin :-) pachniało, oj pachniało! Zachęcam do kolejnego wypiekania wszystkich, którzy udziału jeszcze nie brało a biorącym udział serdecznie dziękuję za wspólną zabawę :-)



Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Cytuję za Bereniką

"Składniki:
ciasto
  • 250g mąki pszennej
  • 15g drożdży
  • 125ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30g masła
  • szczypta soli
nadzienie
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 40g masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • cukier do posypania ciasta
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
 wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:

Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Patrycja - Patison w kuchni

Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie 
Dorota - Moje małe czarowanie
6 niebo
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina 
Alina - Ala piecze i gotuje  
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Joanna - zdjęcie na FB
Marzena - Zacisze kuchenne 
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi 
Magda - Magdalena w kuchni 
Małgorzata - Smaki Alzacji i nie tylko 
Monika -  Matka wariatka
Iza Kulińska - Smaczna Pyza
 

30 komentarzy:

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe muffinki! Dziękuję za wspólne pieczenie, Pozdrawiam Asa_6niebo

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekne! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe muffinki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj pachniało :) Dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają obłędnie :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ! Dzięki za wspólny pyszny czas :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuje za wspólne pieczenie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentują się cudnie! Bardzo dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham Twoje zdjęcia Gosiu:) Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaki idealnie pasujące do mnie. Uwielbiam ciasta, drożdżówki i inne wypieki z jabłkami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pewnie w kuchni pachniało tymi rollsami?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji