Orientalny krem dyniowy z mango i krewetkami
przepis własny
Składniki:
- 450g mrożonej dyni firmy Hortex
- 300g mango w syropie (użyłam tego klik ) + połowa soku
- po 4 królewskie krewetki na talerz
- 400g mleka kokosowego ( klik )
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 1 źdźbło trawy cytrynowej
- sok z jednej limonki
- 4 liście kaffir
- kilka łyżek śmietany kokosowej do polania wierzchu (zebranej z wierzchu mleka kokosowego )
- odrobina chili w płatkach
- kilka plasterków zielonej chili
- kilka plasterków czerwonej chili
- świeże gałązki liści kolendry
Przygotowanie:
Odmroź i oczyść krewetki.
Dynie przełóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj do miękkości, przełóż do garnka, dodaj mango i zmiksuj na pulpę. Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki i syrop z mango, gotuj na małym ogniu, dodaj kolejno drobno posiekaną trawę cytrynową oraz liść kaffiru.Dopraw odrobiną kolorowego pieprzu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć krewetki, płatki chili oraz drobno posiekany czosnek, smaż na małym ogniu do czasu aż krewetka nabierze różowego koloru. Zieloną i czerwoną chili posiekaj na cienkie krążki, przygotuj gałązki kolendry. Przelej krem dyniowy z mango do miseczek, na wierzch dodaj makaron ryżowy, krewetki z czosnkiem i chili oraz plaster mango. Wszystko posyp posiekanymi plastrami zielonej i czerwonej chili, polej śmietanka kokosową i połóż kilka gałązek świeżej kolendry. Podawaj od razu, jeszcze gorące!
Smacznego :-)
Ostatnio próbowałam połączenia dyni z pomarańczą i bardzo mi smakowało, ale ponieważ jestem fanką mango to z pewnością twój przepis również przetestuję :)
OdpowiedzUsuńDynia z pomarańczą to ja też robię już od trzech lat zupę włoską ( dynia, pomarańcze, czosnek, mleko) - super połączenie a to z mango pewnie też by mi smakowało :d
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni, ale połączeniu z mango nigdy nie jadłam! Czas to zmienić..
OdpowiedzUsuń