Nie bójcie wałkować się ciasta cienko, nic się z nim nie dzieje, nawet jeśli przyklei się do maty silikonowej to i tak ładnie od niej odchodzi. Cieńsze ciasto o wiele łatwiej się skleja i o wiele łatwiej robi się falbankę, nie ma co nakładać zbyt wiele farszu - ciasto się nie rozciąga więc nałóżcie tyle by można było swobodnie złożyć pierożka, najwyżej zjecie więcej :-) Pierogi pyszne, aromatyczne, na prawdę warto wypróbować przepis! Ja polecam :-)
Do mojego pojemnika dodałam salsę z pomidorów działkowych i rukolę - uwielbiam rukolę!
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 180g mąki ryżowej
- 180g mąki kukurydzianej
- 100g miksu bezglutenowego
- 30g płynnego oleju kokosowego
- 400g wrzątku
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 150g śmietany 34%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka kolendry
- 150g Marwitek Marwit
- mała pietruszka
- kawałek selera
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wstaw w garnku wodę z odrobiną soli.
Podsyp blat odrobina mąki ryżowej, odpakuj jeden kawałek ciasta, uklep go dłonią i rozłóż na nim kawał folii spożywczej - teraz możesz swobodnie wałkować na dość cienki płat. Ściągnij folię i wykrawaj kółka, na każde połóż kuleczkę mięsno warzywnego farszu i zlep pieroga, po zlepieniu możesz zrobić falbankę. Gdy woda się zagotuje wkładaj pierogi partiami, po wypłynięciu gotuj jeszcze z 2 minuty by mięso się ścięło.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij na nim cebulkę oraz szczypior. Przełóż pierogi do pojemnika na wynos, polej cebulką i zabierz do pracy!
Też uwielbiam rukolę i Twoje zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńO, zjadłabym takie cuda :)
OdpowiedzUsuń