według Rachel Khoo autorki książki Mała Francuska Kuchnia
Składniki: na ciasto parzone
- 125 ml wody
- 125 ml mleka
- 10dag masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 17dag mąki przesianej
- 4 średnie jajka
- odrobina ziaren do posypania wierzchu
Zdejmij z ognia i wciąż mieszaj aż ciasto będzie chłodne w dotyku.
Wbijaj po jednym jajku nie przerywając mieszania. Gdy masa będzie gładka i lśniąca, przełóż ją do worka cukierniczego i wylej na blachę wyłożona papierem do pieczenia krążki przypominające bajgle
Rozgrzej piekarnik do temp 180' i piecz 20-25 minut. aż ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Składniki: na nadzienie:
- 15dag brie de Meaux lub innego sera brie pokrojonego na plastry
- 2 małe jabłka poszatkowane ( pominęłam )
- 10 dag liści młodego szpinaku
- odrobina czerwonej chili
- odrobina czerwonej cebuli
- jeden owoc awokado
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka majonezu
- 1 łyżeczka pasty wasabi lub 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
Upieczone ciasto przetnij na krążki w poziomie na pół. Dolne połówki posmaruj musem z awokado, przykryj listkami szpinaku oraz plastrami sera brie, dodaj ulubione dodatki np papryczkę chili lub czerwoną cebulę i przykryj górną połową ciasta. Podawaj od razu :-)
Smacznego!
Wypiekały ze mną następujące osoby:
Kinga z blogu Małe kulinaria
Paweł z blogu Chleby info
Ewelina z blogu Stylowa kuchnia
Łał! świetne! muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńzapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/
Po prostu idealne:-) Podjęłam to zadanie, ale było ciężko;-)
OdpowiedzUsuńUhmmm piękne Ci wyszły. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńŁo kurcze - pycha :)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczone!
OdpowiedzUsuńPtysie wygladają wspaniale!
OdpowiedzUsuńKiedyś gdy będę miała więcej czasu muszę wypróbować!
żeby mi ktoś zrobił takie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńPiekne śniadanie, mega bym chciał takie! :D
OdpowiedzUsuńciekawie napisane
OdpowiedzUsuń