Bożonarodzeniowe śledzie orientalne
przepis własny
Składniki:
- 200g filetów śledziowych matias
- klika liści kaffiru
- 2 plastry cytryny
- duża cebula
- ½ łyżeczki świeżo startego imbiru
- łyżka płynnego miodu najlepiej wielokwiatowego
- ½ szklanki dobrej jakości oliwy
- otarta skórka oraz sok z jednej cytryny
- otarta skórka z jednej mandarynki
- sok z 5 mandarynek
- sól, pieprz, papryczka chili.
Przygotowanie:
Śledzie pokroić na niewielkie kawałki,
cebulę pociąć w piórka, miód zmiksować z olejem, imbirem, chili, sokiem z
cytryny, mandarynki oraz otartymi skórkami. Doprawić solą i pieprzem. Na dnie
słoja wyłożyć piórka cebuli, jeden liść kaffiru, plaster cytryny i następnie
ułożyć warstwę pokrojonych śledzi i zalać je marynatą, postępować w taki sposób
do wykończenia składników pomijając cytrynę, która powinna znaleźć się na
wierzchu słoja. Słoik ze śledziami dobrze zamknąć i wstawić przynajmniej na 3
dni do lodówki.
Super się prezentują i świetne zdjęcia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie jem śledzi w Boże Narodzenie ale tak w ogóle kiedyś sobie takie zrobię :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Ostatnio zrobiłam w pomidorach i w podobnej stylistyce :) :) będę zaglądała tu częściej :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/
ciekawy wpis
OdpowiedzUsuń