Jesienna propozycja z użyciem dyni, ostatnio zresztą mojej ulubionej bo namiętnie używam nie tylko do dań wytrawnych :-) Dziś w połączeniu z kokosem zamiast tradycyjnej śmietanki ... pycha! Trwający remont i wczorajsze jesienne warsztaty zmotywowały mnie do działania nawet w tych trudnych kuchennych warunkach .. nie uwierzycie ale dynię i polędwiczkę kroiłam na desce opartej na zlewozmywaku... znikoma widoczność bo w kuchni poszło jak na złość światło ale jak widać dałam radę i poszło mega szybko, jak nigdy więc mogę dopisać, że jest to danie nie dłuższe niż 30 minut pracy w kuchni! Możecie mi jednak pozazdrościć bo smakuje bardzo smacznie!
Muszelki w kokosowym sosie z polędwiczką i dynią
przepis własny
Składniki: na 5 osób
- dwa opakowania muszelek ( użyłam Czanieckich są po 250g )
- 150g dyni
- 200g polędwiczki wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1 papryczka chili
- garść drobno posiekanej pietruszki
- puszka mleka kokosowego ( użyłam tylko gęstej części )
- sól do smaku
- plastry suszonego kokosa
Makaron ugotuj al' dente według podanej informacji na opakowaniu, w tym czasie pokrój polędwiczkę, dynię oraz dużo drobniej szalotkę, chili i czosnek. Do woka wlej olej, rozgrzej go dostatecznie dobrze tak by skwierczał a następnie dodaj plastry polędwiczki. Przez 2 minuty podrzucaj wokiem tak by polędwiczka równomiernie się usmażyła, gdy zauważysz, że jest ścięta dodaj szalotkę i czosnek i jeszcze przez 2 minuty podsmażaj całość na dość sporym ogniu. Dorzuć kostki dyni, papryczkę chili, pastę curry oraz sproszkowane curry, możesz na tym etapie dołożyć gęstą część kokosowego mleka i zmniejszyć ogień tak by potrawa się dusiła, na końcu dopraw do smaku solą, ostrości myślę, że wystarczy :-) Makaron z pewnością już gotowy, odlej gorącą wodę i zalej makaron zimną wodą by przerwać proces gotowania, makaron powinien być lekko twardawy czyli al' dente , możesz całą ilość makaronu wrzucić do woka z sosem i zrobić typową pastę lub zwyczajnie nałożyć makaron do talerzy i polać zawartością woka. Wierzch każdego talerza obsyp płatkami kokosa :-) Jest bardzo smacznie, polecam!
Mmm ale pychotka ! Przepis porywam !
OdpowiedzUsuńprzepis jest super więc porywaj i gotuj!
UsuńPiękne i za makaron to wiesz... no ja bym dała się pokroić :)
OdpowiedzUsuńza kokosem nie przepadam, ale danie wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńMnniam :) Aż mi ślinka leci
OdpowiedzUsuńTwój blog oraz przepisy są po prostu fantastyczne! Ślinka cieknie, a brzuch burczy na myśl o tych wspaniałościach. Ten przepis chyba będzie przebojem w ten weekend, trzeba korzystać póki dynie w cenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, życzę powodzenia i zapraszam do zerkania na http://smacznastrona.blogspot.com/