Chutney jak każdy wie to nic innego jak konfitura, dodatek do dań wegetariańskich jak i mięsnych ... idealnie komponuje się również z pieczywem obłożonym pleśniowym serem typu camembert lub brie i jeszcze jedno zastosowanie jakie do niego znalazłam ... dodatek do tradycyjnego sosu pomidorowego w połączeniu z makaronem - pycha! Słowo chutney oznacza rozdrabnianie składników, nie do końca idealnie równo... wręcz przeciwnie, niedbale i o to głównie chodzi by po jego ugotowaniu wyczuwać kawałeczki składników. To mój pierwszy chutney który zamknęłam w słoiczkach na zimę, i z całą pewnością nie ostatni bo rodzajów chutney-a jest bardzo wiele... śliwkowy, z mango, z jabłek, gruszek ...od wyboru do koloru, tylko mieć czas i wekować :-)
Chutney pomidorowo jabłkowy
przepis własny
Składniki :
na jeden słoiczek ok 400ml
- 1/2 kg pomidorów
- 100 g posiekanej cebuli
- 150 g cukru
- 125 ml białego octu winnego
- ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru
- ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 papryczka suszona jalapeno ( może być ostro! )
- łyżeczka soli
- 1 duże jabłko najlepiej kwaśne twarde
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze
kawałki. Wrzucamy do rondla wraz z posiekaną cebulą, octem, cukrem i przyprawami. Dusimy bez przykrycia około godziny.
Jabłko obieramy, kroimy w małe kawałki, dorzucamy do garnka. Dusimy
kolejne 30 minut, na niezbyt dużym ogniu. Po tym czasie przelewamy sos
do wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy.
Możemy zrobić próbę po około 2 tygodniach . Polecam!
Ale pysznie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny Ewelina ... koniecznie spróbuj!
UsuńJak magiczna mikstura, piękne te słoiczki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam...
OdpowiedzUsuńbaza na zupke
OdpowiedzUsuń