Buraczany wegański burger
przepis własny
Składniki:
- 4 duże upieczone buraki
- szklanka suchej ciecierzycy
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki arabskiej przyprawy zatar
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- pęczek natki pietruszki
- mała papryczka chili lub pół łyżeczki suszonych płatków chili
- płatki owsiane do obtoczenia
- odrobina oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Dzień wcześniej moczymy suchą ciecierzycę i pozostawiamy na całą noc. Buraki płuczemy i nie obierając zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do nagrzanego pieca do 180' i pieczemy do miękkości około 30-40 minut.
Następnego dnia ciecierzycę,buraki, cebulę, czosnek,chili i pietruszkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy kuminem i zatarem oraz solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ale najlepszy efekt jest po nocnym chłodzeniu, wtedy masa nie rozpada się tak jak świeża. Formujemy burgery z masy i turlamy je w płatkach owsianych suchych. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i układamy kotleciki smażąc z obu stron aż lekko się podpieką - dzięki temu będą trzymały formę :-)
Do burgera potrzebujemy kilka plastrów ogórka kwaszonego, pomidora, liście sałaty oraz rukoli, czerwona cebula, sos pomidorowy bądź ketchup oraz majonez ... ja użyłam jeszcze gotowego, gęstego sosu sojowego. Smacznego.
jakie pyszne burgery z buraczkami- idealne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńChętnie wgryzłabym się w takiego burgera :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i zdrowo, inaczej niż te wszystkie burgery ociekające tłuszczem :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło jeśli staniesz się unikalnym obserwatorem mojego bloga:
www.blondivy.blogspot.com
Wciągnęłabym nosem :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam burgery. Zacząłem je jeść we Wrocławiu, tutaj http://roadamerican.pl/burgery/. Od tamtej pory zacząłem robić burgery ze stekami w domu, które serdecznie Wam polecam! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie bardzo smaczna propozycja. Polecam wersję na ostro!
Bardzo pysznie brzmi ten przepis. Najlepsze jedzenie otrzymuje sie z najświeższych produktów. A jeśli sa one przechowywane w prawidłowych warunkach, wtedy mamy pewność, że jakoś przygotowanych posiłków bedzie najlepsza.
OdpowiedzUsuń