Krem patisierre jest doskonały do wielu słodkości! Idealny w połączeniu z masłem - wtedy konsystencja kremu jest bardziej maślana idealna do karpatki czy kremówek.. w połączeniu ze śmietaną jest delikatna i rozpływa się w ustach... smak obłędny z dodatkiem przeróżnych syropów smakowych, może być mięta, marakuja czy zwyczajnie limonka. Ja wypróbowałam już kilkanaście wersji i wszystkie naprawdę są godne polecenia więc macie duże pole do popisu :-) Owoce w tarcie poniżej są ogrodowe... jeżyny od jednego sąsiada, maliny i borówki od sąsiadki, a poziomki moje własne.. yuppi! to jest dopiero radocha gdy zajada się ciasto z owocami,które niedawno wisiały na krzaczku :-) Dziś zostawiam Was z tym przepisem na tydzień... urlopuję właśnie z Moniką z blogu
Matka wariatka
Do zobaczenia :-))
Tarta z kremem patisierre i ogrodowymi owocami
przepis własny
Składniki: na kruchy spód
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z
wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do
połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30
minut do lodówki.
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: Creme patissiere (według Pierre Herme )
- 1 1/2 strąka wanilii
- 30g mąki ziemniaczanej
- 80g cukru pudru
- 350ml pełnotłustego mleka
- 4 żółtka
- 35g masła w temp pokojowej
- 300ml śmietany 36%
- 6 listków żelatyny
- 1/2 szklanki soku z limonki
Odrobinę mleka odlać do małego garnuszka po to by połączyć je z mąką, dobrze rozbełtać i odstawić.
Do garnka o grubym dnie wlać resztę mleka, cukier, masło, strąki wanilii przekroić wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobać nasionka i dodać do garnka z mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i przecedzić lub po prostu wyjąć resztki laski wanilii z garnka.
Do miski włożyć żółtka i dobrze rozbełtać, połączyć ze 100ml gorącego mleka, wlać do garnka z
pozostałym mlekiem i mieszając na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, dolać mieszaninę mleka i mąki i cały czas mieszając na malutkim ogniu doprowadzić do zgęstnienia masy czyli budyniu.
Gdy krem zgęstnieje, przelać go do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do naczynia z kostkami lodu by go schłodzić. W tym czasie odlać odrobinę kremówki do mniejszego garnuszka, resztę ubić na 80% . Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, śmietankę w garnuszku podgrzać i dodać do niej namoczoną żelatynę, wymieszać i schłodzić. Do ubitej śmietany dodać schłodzoną żelatynę oraz powolutku sok z limonki i ponownie zmiksować do uzyskania gęstej konsystencji ( uwaga! po dodaniu kwaśnej limonki konsystencja śmietany szybciej gęstnieje! ), następnie dodać ją do chłodnego kremu patisierre i delikatnie wymieszać by napowietrzyć krem. Do upieczonej tarty przełożyć krem, wyłożyć na nim ogrodowe owoce, u mnie borówka, malina, jeżyna i poziomka, wysypać rant tary migdałami i na około godzinę przed podaniem schłodzić w lodówce. Tarta jest wyśmienita!
Smacznego :-)
Ale wspaniale sie prezentuje.
OdpowiedzUsuńPiękna tarta.
OdpowiedzUsuńCuuuudowne zdjęcie:) Piękna tarta!
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcie :) Tarta wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
tarta wyszła Ci wspaniała..uwielbiam,,,,krem owoce,,,slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńUdanego urlopu!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bajecznie :)
Witam, w przepisie podane jest, aby użyć 6 listków żelatyny. Niestety ja posiadam tylko żelatynę w proszku. Ile powinnam jej użyć? Z góry serdecznie dziękuję.
OdpowiedzUsuńJeden listek to płaska łyżeczka żelatyny ale tej w proszku osobiście dałbym o łyżeczkę mniej czyli 5 łyżeczek. Oczywiście musisz ja również namoczyć i namoczoną zmieszać z cieplą smietanką.
UsuńDziękuję serdecznie. Mam jeszcze jedno pytanie w przepisie na Creme patissiere podane jest 300 ml śmietany 36%. Czy na pewno chodzi o śmietanę, a nie śmietankę?
OdpowiedzUsuńchodzi o śmietankę ale myślałam, że to oczywiste ze względu na to, że nie spotkałam się z 36% kwaśną śmietaną :-)
Usuń:)A ja właśnie kupiłam kwaśną śmietanę 36%. Dodałam ją do masy, bo co miałam zrobić:) Tarta wyszła przepyszna. Bardzo dziękuję i przepraszam za tyle kłopotu.
UsuńTo cała kwintesencja lata - piękna! :)
OdpowiedzUsuńJaką średnicę ma Pani forma?
OdpowiedzUsuń