Pizza z zielonymi szparagami i koktajlowym pomidorkiem
przepis na ciasto oraz sos od Marka
Składniki: na ciasto
- 450g mąki pszennej ( użyłam T450 )
- 10g świeżych drożdży 1/4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 250ml letniej wody
- 50g oliwy extra vergin
- puszka pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- duża garść świeżej bazylii
- garść świeżego rozmarynu,
- sol do smaku ( opcjonalnie )
- 3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
- zielone szparagi obrane
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- płatki migdałów
- kolorowy pieprz świeżo zmielony
- listki tajskiej bazylii
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.
Ciasto wyłożyć na stół oprószony mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek sosu pomidorowego, oprószyć startym parmezanem i ułożyć pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pocięte szparagi, oprószyć kolorowym świeżo zmielonym pieprzem, posypać cieniutkimi paskami chili oraz płatkami migdałowymi i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minut
Po wypieczeniu posypać ukośnie posiekanym szczypiorkiem oraz tajską bazylią. Niebo w gębie :-)
Smacznego!
pychota :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Ale mi narobiłaś smaka ^^
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny pomysł na szparagi, polecam również tartę ze szparagami i cebulą (,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie. Czyli u Ciebie nic nowego ;)
OdpowiedzUsuń