Dziś piękna pogoda..dziś więc lody! Lekkie lody mocno limonkowe na bazie mleka sojowego przypominające sorbet. Bardzo proste w przygotowaniu...jedyne dziesięć minut i lody gotowe do mrożenia! Kto się skusi?
Lody miętowo limonkowe
przepis własny
Składniki:
- szklanka świeżej mięty
- 1/4 szklanki miałkiego cukru
- sok z 3 limonek
- szczypta soli
- 430ml mleka sojowego
Wsyp do rondelka cukier, sól i listki mięty. Wlej mleko sojowe i doprowadź do wrzenia tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Ostudź do temperatury pokojowej. Mieszankę przecedź, dodaj sok z limonki i połącz składniki mieszając. Napełnij foremki do lodów,zmroź je około godziny i dopiero wciśnij patyczek. Lody mrozimy co najmniej 4 godziny.
Smacznego:)
mniam! mohito!:)))
OdpowiedzUsuńno prawie :-)
UsuńJa! Poprosze jednego :)
OdpowiedzUsuńbierz nawet trzy...zrobię kolejne!
UsuńPycha :-) z chęcią wypróbuję :-) uwielbiam miętkę:-)
OdpowiedzUsuńcieszę się strasznie! daj znać jak smakowały:)
UsuńLody aż kuszą, sama jestem fanką przygotowywania podobnych łakoci w domu. Z pewnością wypróbuje przepis. Mam tylko jedno pytanie. W jaki sposób wyciągnąć lody z foremki tak by nie wyszedł mi sam patyczek? Próbowałam ostatnio, ale albo lody za mocną przylegają do ścianek, albo są za miękkie i pozostają w środku, kiedy patyczek wychodzi. Z góry dziękuję za odpowiedź!
OdpowiedzUsuńHej. ..obawiam się że twoje lody były słabo zamrożone dlatego źle się wyciagaly! Ja wkladam foremke z lodem do gorącej wody i szybko wyciagam. ..wtedy foremke ściągniesz idealnie *)
OdpowiedzUsuńnajlepszy smak mniam:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Mniam muszą byc orzeźwiające. Ja wczoraj popelnilam sorbet truskawkowo-bananowy. I do tego jeszcze light bez cukru. Zapisuje Twój przepis na upały!
OdpowiedzUsuńMałgosiu ja się skuszę na taki deser :) nadciągają upały i lody będą idealne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania