przepis Rafała
Składniki: na 8 porcji
- 8 placków do tortilli
- 500g mięsa od szynki
- 2 pomidory
- duży zielony ogórek
- mix sałat
- 1/2puszki kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- duża czerwona papryka
- 1/2 pęczka pietruszki
- awokado
- sambal
- harissa
- kolorowy pieprz
- kolendra mielona
- sól
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g majonezu
- 1/4 zielonego ogórka (startego na tarce o drobnych oczkach)
- łyżeczka sambala
- pieprz do smaku
Mięso pokroić, połączyć z kolorowym pieprzem, solą, harissą i kolendrą, wymieszać i smażyć na gorącej patelni.
Placki podgrzewamy na patelni lub grillu, jednak nie za mocno ponieważ staną się twarde i nie będzie można ich zwinąć! smarujemy ciepłe placki sosem, dodajemy sałatę, warzywa pokrojone na paski, kawałki smażonego mięsa, drobno pokrojoną zieloną pietruszką, awokado, kukurydzę i fasolę. Na wierzch polewamy dodatkowo sosem czosnkowym i sambalem. Zwijamy placek razem z folią aluminiową i zjadamy:)
i que bella tortilla! aż trudno uwierzyć, że wyszła spod ręki faceta, taka finezyjnie skomponowana. Czapki z głów Rafale!
OdpowiedzUsuńDzięki, przekazałam chociaż składniki na tej ze zdjęcia układały moje ręce:)
UsuńPrzepis ciekawy, jutro wypróbuję koniecznie :)
OdpowiedzUsuń"Zwijamy placek razem z folią aluminiową i zjadamy:)" - proponuję jednak zjeść bez tej folii aluminiowej (taki żarcik) ;) Marcin
w przenośni to było Marcin:) wiadomo o co chodziło :)
Usuń100% lepsza wersja niż te kupne badziewia !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
To fakt...jak wiele innych :)
UsuńKamil ostatnio tez takie cuda robi :)
OdpowiedzUsuń