4.2.14

Pizza wegetariańska z jarmużem, brokułem, rukolą i szałwią

Ostatnio liściasto u mnie... jarmuż, jarmuż i jarmuż a nauczyłam się go w pracy... smakować i jeść, resztę domowej obróbki i pomysły to moja wena twórcza :) zresztą na jarmuż pomysłów mam sto i niebawem zamierzam je wykorzystać a jakie to pomysły dowiecie się niedługoooo więc odwiedzajcie Małgosię i śledźcie jej wenę :) Przyjemności!

Pizza wegetariańska z jarmużem, brokułem, rukolą i szałwią
przepis własny

Składniki: na ciasto

  • 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
  • 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
  • 220ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do garowania.
Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.

 Składniki na sos pomidorowy:

  • 5 dużych pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • garść świeżej drobnej bazylii, oregano i odrobina tymianu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodałam zmiażdżony czosnek a następnie pokrojone pomidory. Wszystko smażyłam do czasu aż odparował sok z pomidorów a sos się lekko zagęścił. Dodałam oliwę i  doprawiłam solą i pieprzem oraz dodałam listki ziół.

Składniki: na farsz
  •  ugotowany do miękkości jarmuż
  • blanszowane brokuły
  • posiekana w piórka czerwona cebula
  • świeże listki szałwii 
  • kilka plasterków chili 
  • starta mozzarella 
  • rukola do dekoracji
Na wcześniej przygotowanych blatach ciasta rozsmarowuję sos pomidorowy, posypuję ziołami jeśli nam nieco zostało. Dodaję obficie ser mozzarellę, układam jarmuż, brokuł, posiekaną czerwoną cebulę oraz chili. Rozgrzewam piekarnik do 250' wkładam pizze  i piekę 6 minut.
Smacznego:)













10 komentarzy:

  1. Piękna ta Twoja pizza i ciasto wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na mój gust, to jarmuż zginął, zatem dalej będę obserwować Twoją wenę.
    To oczywiście subiektywna opinia ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na gust jarmuż jest bardzo widoczny i przyzwoicie atrakcyjny a Ty Kacha okulary załóż:)

      Usuń
  3. Domowa pizze lubię chyba najbardziej. Teraz w mojej głowie walczą ze sobą przepisy na Dzień Pizzy :) Twoja wersja zaiste mis ie podoba - no może z wyłączeniem brokułów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji