Pizza wegetariańska z jarmużem, brokułem, rukolą i szałwią
przepis własny
Składniki: na ciasto
- 350g mąki pszennej ( użyłam T750 )
- 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
- 220ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Resztę składników umieściłam w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosły wlałam je do pozostałych składników i wszystko miksowałam na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyłam ciasto na oprószoną stolnicę, podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na wielkość blaszek. Odstawiłam i przygotowałam sos.
Składniki na sos pomidorowy:
- 5 dużych pomidorów ( sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę )
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- garść świeżej drobnej bazylii, oregano i odrobina tymianu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Składniki: na farsz
- ugotowany do miękkości jarmuż
- blanszowane brokuły
- posiekana w piórka czerwona cebula
- świeże listki szałwii
- kilka plasterków chili
- starta mozzarella
- rukola do dekoracji
Smacznego:)
pysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki
Usuńmm... wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńsmakowało wyśmienicie jak na mój gust:)
UsuńPiękna ta Twoja pizza i ciasto wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńa to bardzo mi miło :))
UsuńJak na mój gust, to jarmuż zginął, zatem dalej będę obserwować Twoją wenę.
OdpowiedzUsuńTo oczywiście subiektywna opinia ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
jak na gust jarmuż jest bardzo widoczny i przyzwoicie atrakcyjny a Ty Kacha okulary załóż:)
UsuńDomowa pizze lubię chyba najbardziej. Teraz w mojej głowie walczą ze sobą przepisy na Dzień Pizzy :) Twoja wersja zaiste mis ie podoba - no może z wyłączeniem brokułów.
OdpowiedzUsuńaa bo zapomniałam, że ty brokuła niet:)
Usuń