Jadłam już kilka różnych wersji szarlotki np: z dynią klik na orzechowym spodzie, z morelami klik, z rabarbarem i tę którą widzicie poniżej... jest pyszna, aromatyczna, słodko kwaśna i ma odrobinę pikanterii przez dodatek konfitury z melonowej, która w sumie ma zastosowanie do serów a w jej składzie znajduje się chrzan... koniecznie musiałam wypróbować jej smak i aromat w cieście i padło na szarlotkę, która okazuje się być idealną szarlotką na na każdy dzień, na pogodę i niepogodę, na lato i zimę, na smutki i radość.. po prostu ma wszystko co daje szczęście :)
Dziękuję Smaki Południa :)
Szarlotka z konfiturą melonową, pomarańczą i tymiankiem
przepis własny
Składniki:na kruche ciasto
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym
czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do
tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika 180' na
20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki: na farsz
- 4 duże twarde kwaskowe jabłka
- garść świeżego tymianku
- sok z połowy cytryny
- jedna pomarańcza + sok
- 3 łyżeczki konfitury z melonowej firmy Biffi klik
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- dwa białka + 5 łyżek cukru
- 3/4 szklanki cukru do jabłek
- łyżka płatków migdałowych
Do garnka wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać odfiletowane pomarańcze oraz sok, obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz cukier, wstawić wszystko na gaz i gotować aż jabłka zaczną się lekko rozpadać, wtedy dodać konfiturę z mango i drobno posiekany tymianek, jeszcze chwilę pogotować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i ostudzić. W tym czasie ubić na sztywno białka z cukrem, ostudzoną masę jabłkową wyłożyć na wypieczony spód tarty, nałożyć ubite białka, posypać migdałami i wsunąć do piekarnika na 10 minut do zrumienienia. Po upieczeniu ostudzić najlepiej przez noc, wtedy jabłka będą ścisłe i nie będzie problemu z krojeniem tarty.
Smacznego:)
Wygląda obłędnie i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale polaczenie smakow i piekna prezentacja.
OdpowiedzUsuńSzarlotka po prostu przepiękna i wałek też :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia,apetyczna szarlotka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMałgosiu u Ciebie jak zawsze pysznie i pięknie :)
OdpowiedzUsuń