przepis własny
Składniki:
- 300g szynki wieprzowej
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 średni por
- 1 mała zielona papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 125g bambusa w sosie własnym
- 1 dymka
- łyżka sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 ćwiartki limonki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 200g ryżu długoziarnistego Parboiled (użyłam Kupca )
Rozgrzać olej sezamowy w woku, dodać zamarynowane mięso i smażyć ciągle podrzucając, dodać drobno posiekany imbir oraz czosnek i dalej smażyć podlewając resztą sosu sojowego. Następnie dodać warzywa ( oprócz pora ), bambus (bez wody), resztę cukru, chili w płatkach oraz świeżą pokrojoną drobniutko. Na końcu dodać por i posypać sezamem. Chwilę jeszcze podsmażyć i podawać z ryżem ugotowanym na sypko,który na końcu spryskujemy cząstką limonki.
Smacznego :)
Uwielbiam świeży imbir i taką kuchnię. Chętnie bym zjadła Twoje danie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu sama zjadłabym kolejny raz!
UsuńKocham takie dania:)
OdpowiedzUsuńja też wiosenko i to bardzo!
Usuńwygląda bardzo apetycznie! Zdecydowanie muszę zrobić; )
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie! jest pyszne!
Usuńdanie pychotka :) a zdjęcia cudne !!
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńszkoda, że jestem taki ignorant w kwestii kuchni dalkiego wschodu. Chciałabym skrytykować, ale nie mam argumentów ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
no i chociaż raz ich nie masz:)
Usuńhehe, ty też stałaś się tylko weekendową kuchareczką? uroki chodzenia do pracy:P
OdpowiedzUsuńnie..czasem mi sie nie chcę z powodu tej pracy! dużo roboty jest i padam z nóg wracając do domu ale gotuję :) mam sporo nie dodanych zdjęć na blogu bo mi się nie chciało, bo zapomniałam itp :)
Usuńwygląda pysznie :) chętnie wypróbuję przepis :) pozdrawiają bibelotyiszpargaly.blogspot.com
OdpowiedzUsuńcieszę się, że się zdecydowałaś! miłe to bardzo!
Usuńha! a któż jej nie uwielbia?
OdpowiedzUsuń