Autor: Rachel Lane, Ting Morris " Na ostro "
Składniki: na salsę paprykową
- 2 czerwone cebule pokrojone w drobną kosteczkę
- 2 czerwone papryki drobno pokrojone
- 2 papryczki chili drobno posiekane (użyłam jednej)
- 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z dwóch limonek
- skórka z jednej limonki
- 1/4 łyżeczki soli ( użyłam trochę więcej )
Składniki: na falafel
- 185g mrożonego groszku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 mała biała cebula drobno pokrojona
- 1 puszka ciecierzycy odcedzonej i opłukanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki świeżej mięty drobno posiekanej
- 100g okruchów chleba (pominęłam)
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Na dużym ogniu rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę, któą również przełóż do malaksera.
Umieść w malakserze resztę składników i dobrze zmiksuj, konsystencja może być gruboziarnista.
Dopraw i odstaw na 30 minut do lodóki, następnie smaż kotleciki na bardzo dobrze rozgrzanym oleju aż będą złote. Podawaj z bułką pita i porcją schłodzonej salsy.
Składniki: na pitę
- 1 1/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwki
- 1 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki maki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
Nagrzać piec do temperatury 200', wsunąć blaszkę z pitami i piec ok 8-10 minut.
Smacznego :)
Dodaję do akcji:
Gosiu, co za pyszności- zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWidzisz kochana...przywieźli by Cię i mogłabyś nawet spróbować :) ale Grażyna...będzie jeszcze mnóstwo spotkań pewnie!
Usuńjak pięknie kolorowe i optymistyczne danie! pycha:)
OdpowiedzUsuńpachnące miętą :) a ja lubię zapach mięty!
UsuńFalafele wydają mi się być bardzo smaczne- muszę w końcu je przygotować. Takie pity z dobrymi rzeczami w środku to marzenie! :)
OdpowiedzUsuńprzygotuj bo strasznie smaczne i aromatyczne!chociaż zrobiłyśmy trochę profanację bo zjadłyśmy z sosem duńskim hihi
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńano pyszności:)
UsuńTo jest mistrzostwo świata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGratulację, uwielbiam, takie perłaki smakowe !
O kuchnii dalekiego Wschodu nie ma zielonego pijęcia, ale czuję, że tym bym sie obżarała po pachy i jeszcze kazłabym sobie zapakowac do domu :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ja też wiem o niej niewiele ale staram się dowiedzieć bynajmniej jakie są smaki:)
UsuńO mniam! :) Alez u Ciebie pysznosci. Kiedy Ty bierzesz na to wszystko czas? :)
OdpowiedzUsuńspoko spoko...czas zawsze się znajdzie, gorzej z chęcią choć na razie nie mam z tym problemu :)
UsuńMmmm, znowu tak wiosennie. Az nabrałam ochoty na taki obiadek. Pycha!
OdpowiedzUsuńja chyba tę wiosnę przepędzam tymi daniami wiesz? bo coś jej nie widać!
UsuńWspaniałe danie! :)
OdpowiedzUsuńale kolorowe, wiosenne pyszności :)
OdpowiedzUsuńno a wiosny jak nie ma tak nie ma!
Usuńświetne !!! Zrobię na pewno !
OdpowiedzUsuńcieszę się! zrób i daj znać jak wyszły i jak smakowały:)
UsuńMałgosiu czarujesz! Te kolory na talerzu zachwycają :)
OdpowiedzUsuńMalwina to nie czary to po prostu świetne przepisy kuchni arabskiej!
Usuń