Crumble jabłkowo śliwkowe
przepis własny
Składniki: na 4 porcje
- 6 dużych czerwonych śliwek
- 2 jabłka
- 4 łyżeczki White Rumu ( pomijamy w wersji dla dzieci )
- 4 łyżeczki rumu kokosowego ( j/w )
- 50g masła
- 50g mąki orkiszowej jasnej T630
- 50g cukru
- 20g płatków owsianych
- 4 łyżki płatków migdałowych
Śliwki pokroić w plasterki, jabłka w kostkę, rozdzielić do miseczek, do każdej dodać po łyżeczce białego i kokosowego rumu. Jeśli przygotowujemy porcję dla dzieci pomijamy alkohol.
Następnie do miski wkładamy masło pokrojone w kostkę, mąkę orkiszową, cukier i płatki owsiane. Wszystko rozdrabniamy w palcach by powstała kruszonka. Posypujemy wierzch owoców w miseczkach, posypujemy po łyżce płatków migdałowych i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170' na 15- 20 minut az kruszonka się przyrumieni a owoce puszczą sok. Można oczywiście zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec nieco dłużej.
Życzę smacznego :)
crumble na bogato! wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńto moje pierwsze crumble więc trzeba było dodać co trzeba heh
UsuńZe mna jest coś nie tak. Wszsyscy lubią kruszonkę, a ja jej kijem nie dotknę. leczyc się trzeba:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
no to chyba powinnaś bo kruszonka jest najlepsza!
Usuńjabłkowo-śliwkowe obłęd! i rum <3
OdpowiedzUsuńpyszne było takie z niespodzianką :)
Usuńuwielbiam taki deserek:)))
OdpowiedzUsuńja już też bo to taki pierwszy!
UsuńNigdy nie robiłam, a słyszałam, ze dobre.
OdpowiedzUsuńdobre, spróbuj:)
UsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńoj było pyszne! tylko wszystko co pyszne szybko się kończy:)
Usuń