25.11.12

Crumble jabłkowo śliwkowe na deser

Deser, który przygotujemy w zaledwie parę minut, wykonałam go na mące orkiszowej jasnej ze względu na jej orzechową nutę, którą bardzo polubiłam, ostatnio w ogóle lubię orzechy i migdały w ciastach czy  potrawach a zaczęło się od tego, że podarowała mi je Gosia, mam ich wiele więc z nich korzystam i raczę się ich niepowtarzalnym smakiem :) A crumble? miałam zrobić już dawno, dawno temu, ciągle gdzieś tam piekę ciasta i robię desery więc dziś zwyczajnie z tego co w domu, ze śliwek, z jabłek , z mąki, która przyjechała z Gdańskich młynów, którą nadal testuje bo trochę jej jest i muszę bardzo podziękować, że mogłam się przekonać o jej smaku bo wiele czytałam dobrych pozytywów na jej temat więc tym, którzy jej nie próbowali gorąco polecam :) A teraz crumble!
Crumble jabłkowo śliwkowe
przepis własny

Składniki: na 4 porcje
  • 6 dużych czerwonych śliwek
  • 2 jabłka
  • 4 łyżeczki White Rumu ( pomijamy w wersji dla dzieci )
  • 4 łyżeczki rumu kokosowego ( j/w )
  • 50g masła
  • 50g mąki orkiszowej jasnej T630
  • 50g cukru
  • 20g płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Śliwki pokroić w plasterki, jabłka w kostkę, rozdzielić do miseczek, do każdej dodać po łyżeczce białego i kokosowego rumu. Jeśli przygotowujemy porcję dla dzieci pomijamy alkohol.
Następnie do miski wkładamy masło pokrojone w kostkę, mąkę orkiszową, cukier i płatki owsiane. Wszystko rozdrabniamy w palcach by powstała kruszonka. Posypujemy wierzch owoców w miseczkach, posypujemy po łyżce płatków migdałowych i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170' na 15- 20 minut az kruszonka się przyrumieni a owoce puszczą sok. Można oczywiście zmniejszyć temperaturę piekarnika i piec nieco dłużej.
Życzę smacznego :)

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji