28.11.12

Bananowe czeko ciasto z nutką cynamonowo orzechową

To ciasto jest idealne, urosło pięknie i smakowało cudownie! Polecam je na Świąteczny stół, pachnie cynamonem i orzechami, rozpływa się w ustach a smak bananów to niebo w gębie. Nie wiem czy upieczone na mące pszennej jest równie dobre ale to na orkiszowej jest pyszne ale dla porównania z pewnością upiekę kolejne pszenne :) A Was serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu Agnieszki Bayaderki lub mojego z małymi zmianami ;)

Bananowo czekoladowe ciasto z nutką cynamonowo orzechową
inspirowana przepisem Bayaderki z moimi zmianami

Składniki:
  • 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( Gdańskie Młyny )
  • 150g masła
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady białej mlecznej
  • 3 jaja
  • 3 banany + 1 na wierzch
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160g cukru
  • 2 łyżki kakao ciemnego
Na kruszonkę:
  • 50g masła
  • 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów macadamia
Przygotowanie:
 Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po jednym jaju dalej ucierając aż powstanie piękna puszysta masa. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do masy wraz z roztopioną ciemną i białą czekoladą, następnie miksujemy na pulpę banany, które również dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę ( prostokątną) , rozgrzewamy do 170' piekarnik, robimy kruszonkę  rozcierając wszystkie składniki, posypujemy ciasto kruszonką, na wierzch wciskamy pokrojonego w plastry banana i pieczemy 45 minut ( ja 10 min przed końcem pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 150' ) Ciasto po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!




40 komentarzy:

  1. boskie zdjęcia, boskie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, sliczne jest. A ta maka orkiszowa- swietny pomysl i bardzo zdrowy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnialam juz na fejsbuku, ze zrobie, i slowa dotrzymam - zaraz pedze po skladniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och kusisz, kobieto, kusisz:)))) tak tęsknię za takimi słodkościami:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu to koło zamknięte...inni kuszą mnie to ja potem piekę i jem i kuszę Was:) co zrobić..

      Usuń
  5. MNia :) Wpadniesz do mnie z tym ciachem? Leze wlasnie powalona przez paskudne chorobsko (a powalic mnie jest naprawde trudno:) i przydaloby sie cos na pocieszenie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpadłabym ale zamknęli mnie na klucz dziś haha..taki głupi zamek mam że jak ktoś zamknie na górę z drugiej strony to za cholerę nie otworzy już nikt po stronie domowej...taki na złodzieja:)

      Usuń
  6. świetnie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cóż za rozpustny deser :) Na pewno smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  8. Skusiłaś mnie tym ciastem, wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie i domowników jest rewelacyjnym ciastem, jednym z lepszych czekoladowych:)

      Usuń
  9. Ciasto jest przepyszne(bo juz robilam wczesniej.wielkie brawo i wyrazy uznania za BOSKIE zdjecie.

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm.. już sama nazwa brzmi pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, choć czasami się to nie sprawdza jednak w tym przypadku sprawdza się w 100%

      Usuń
  11. Same pyszności! Narobiłaś mi wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  12. człowiek głodnieje od samego patrzenia na to ciacho ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Uhu! Ale musiało pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym od razu jak tylko stanęłoby mi na drodze ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z pewnością też...tylko mi już stanęło i pożerałam wręcz:)

      Usuń
  15. Gosiu, wygląda tak pysznie, że mam ochotę sięgnąć przez ekran :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko sięgaj, częstuj się przez ekran a swoją drogą możemy umówić się zawsze na kawę i moje ciacho:) Ja zapraszam..Ty mów kiedy:)

      Usuń
  16. Upiekłam :) I nie mogę się doczekać, aż wystygnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jak spróbujesz pisz wrażenia!

      Usuń
    2. Wyszło boskie! Co prawda użyłam zwykłej mąki pszennej i orzechów laskowych, ale i tak znika błyskawicznie :)

      Usuń
    3. no ja jestem ciekawa jak smakuje z pszenną, chyba zrobię takie w formie muffin i sprawdzę! jest pycha nie powiesz?!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji