17.10.12

Francuskie paczuszki z jabłkiem

Bardzo proste i szybkie paczuszki z moim ulubionym jabłkowym nadzieniem, pachnące w całym mieszkaniu kardamonem, cynamonem i limonką. Takie połączenia lubię najbardziej. Mini paczuszki zjada się najszybciej i najchętniej się je wypieka, jaka to radość kiedy złocą się w piekarniku, promienieją jak szalone i czeka się tylko by je zjeść :) Za oknem robi się już szaro buro, do pracy nie chce się wstać, co kilkanaście minut parzy się świeżego Liptona a na ciele wciąż gęsia skórka...marzy mi się znów lato, słonko za oknem i bratki na parapecie...szkoda, że znów takie długie oczekiwanie! By zapomnieć o burym świecie zapraszam Was na wspaniałe paczuszki z jabłkiem, coś pysznego!


Francuskie paczuszki z jabłkami
przepis własny

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka najlepiej twarde i soczyste
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • sok z jednej limonki
  • 3 łyżki miodu leśnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • cukier perlisty do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pociąć je na kwadraty 7-8 cm.
Do miseczki wycisnąć sok z limonki, pokroić jabłka na małe kawałki wrzucając je od razu do soku z limonki ( nie zmienią koloru ) Dodać przyprawy, mąkę i miód. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę jabłek, zlepiać dwa przeciwległe rogi palcami a następnie lekko w palcach zrolować sterczące końcówki. Każdą paczuszkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 170'C około 20 minut.
Smaczności życzę :)


14 komentarzy:

  1. Proste i pyszne, a jakie piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, pyszne! szkoda, że nie mogłaś spróbować!pewnie kiedyś upiekę na jakieś spotkanie :)

      Usuń
  2. świetny pomysl, i jak apetycznie wygladają

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały przepis i pięknie się wypiekły ;)
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka! Twoje zdjęcia są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze jestem chętna na ciasto francuskie, z jabłuszkiem też bardzo chęnie

    OdpowiedzUsuń
  6. jest to juz drugi przepis na tego rodzaju ciasteczka w tym tygodniu. Nie będę czekać na następny, bi nie dam rady czytac o tym zapachu cynamonu z jabłkami. Zrobię i koniec. Waga łazienkowa się zbiła w ubieglym tygodniu, więc hulaj dusza, piekła nie ma hi hi hi hi


    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To szybko zabieraj się do pracy póki wagi brak :) ja chyba moja wyrzucę przez okno :))

      Usuń
  7. nadzienie idealne :) no i moja ulubiona zastawa :) kocham te talerzyki <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji