Francuskie paczuszki z jabłkami
przepis własny
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 duże jabłka najlepiej twarde i soczyste
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- sok z jednej limonki
- 3 łyżki miodu leśnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- jajko
- cukier perlisty do posypania wierzchu
Ciasto francuskie lekko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pociąć je na kwadraty 7-8 cm.
Do miseczki wycisnąć sok z limonki, pokroić jabłka na małe kawałki wrzucając je od razu do soku z limonki ( nie zmienią koloru ) Dodać przyprawy, mąkę i miód. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę jabłek, zlepiać dwa przeciwległe rogi palcami a następnie lekko w palcach zrolować sterczące końcówki. Każdą paczuszkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 170'C około 20 minut.
Smaczności życzę :)
Proste i pyszne, a jakie piękne :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pyszne! szkoda, że nie mogłaś spróbować!pewnie kiedyś upiekę na jakieś spotkanie :)
Usuńświetny pomysl, i jak apetycznie wygladają
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie:)
Usuńwspaniały przepis i pięknie się wypiekły ;)
OdpowiedzUsuńmniam!
oj pięknie ale pilnowane były :)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka! Twoje zdjęcia są cudowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiły komplement :)
UsuńJa zawsze jestem chętna na ciasto francuskie, z jabłuszkiem też bardzo chęnie
OdpowiedzUsuńTo polecam Ci ten przepis..szybki i pyszny :)
Usuńjest to juz drugi przepis na tego rodzaju ciasteczka w tym tygodniu. Nie będę czekać na następny, bi nie dam rady czytac o tym zapachu cynamonu z jabłkami. Zrobię i koniec. Waga łazienkowa się zbiła w ubieglym tygodniu, więc hulaj dusza, piekła nie ma hi hi hi hi
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
To szybko zabieraj się do pracy póki wagi brak :) ja chyba moja wyrzucę przez okno :))
Usuńnadzienie idealne :) no i moja ulubiona zastawa :) kocham te talerzyki <3
OdpowiedzUsuńzjadłabym po spojrzeniu na nie kolejny raz:)
Usuń