Zauroczyłam się połączeniem "mleka ryżowego" z truskawkami bo właśnie do tego koktajlu takiego zestawienia użyłam i nie dość, że przyciąga mnie niesamowicie zapach- jest zupełnie inny niż zwykłe krowie mleko, pachnie ryżem a kto nie lubi zapachu świerzego ryżu?! i jest bardzo a to bardzo lekki a dodanie soku z limonki to już w ogóle cudo. Nie pamiętam kiedy piłam coś równie delikatnego, w końcu tradycyjne koktajle są bardzo syte, gęste i ciężkie. Można taki lekki koktajl również przygotować z "mleka sojowego" - polecam:)
Koktajl truskawkowo limonkowy w wersji light
mojego przepisu
Składniki:
- 1l mleka ryżowego (użyłam Valsoia)
- 1/2 kg truskawek
- 1 łyżka cukru
- sok z połowy limonki
- kostki lodu
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucić truskawki, cukier oraz limonkę, zmiksować na papkę. Powoli dolewać mleko ryżowe i jeszcze chwilę miksować.
Podawać z kostkami lodu.
Smacznego:)
Połączenie truskawek, mleka ryżowego i limonki musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńGrażynko smakuje nieziemsko:)
Usuńładnie sobie dogadzacie:))) i jak lekko!
OdpowiedzUsuńGoha...lekko to chyba przez chwilę:) w piekarniku już coś się piecze i to bardzo słodkiego więc niezupełnie lekkiego hihi
UsuńWidziałam Twoje przepisy w 'Polska Gotuje', gratulacje! :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuń