Risotto ze szparagami

18.5.20

Risotto ze szparagami

Nie pierwszy raz sięgam po #vegetanatur bulion warzywny dlatego dzisiaj nie zastanawiałam się ani chwili by moje risotto było #inpirowanenatura ! Ostatnio mam tyle czasu i tyle chęci by przebywać w kuchni, że chyba tym razem nie przeoczę w pełni sezonu i skorzystam ze wszystkich możliwych nowalijek. Kocham wiosnę, kocham lato i kocham jeść :-)


Risotto ze szparagami

Składniki:

  • 200g ryżu do risotto
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 40ml białego wina
  • 1l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur
  • 3 łyżki masła
  • 20g startego parmezanu
  • pieprz świeżo mielony
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki, przekrój na pół, pozostaw główki na boku a drugą część szparaga potnij na plasterki. Przygotuj bulion, zagotuj wodę i dodaj kostki warzywne Vegeta Natur, zamieszaj i odstaw. Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj plasterki szparagów i podsmażaj aż zmiękną, można podlać odrobiną bulionu. Przełóż podsmażone szparagi do miseczki i na tej samej patelni podsmaż posiekaną na drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ryż do risotto, przez chwilę podsmażaj tylko z cebulą i czosnkiem aż ryż stanie się szklisty, podlej winem i poczekaj aż się wchłonie. Gdy ryż wchłonie całkowicie wino zaczynamy podlewać bulionem warzywnym Vegeta Natur. Czynność powtarzamy do wykorzystania bulionu. Przed dodaniem ostatniej chochli bulionu dorzucamy podsmażone szparagi a także odłożone wcześniej główki i dopiero podlejmy bulionem. Chwilę jeszcze gotujemy, dodajemy parmezan, odrobinę pieprzu oraz posiekaną zieleninę i mieszamy do połączenia składników. Przekładamy na talerz, dekorujemy zieleniną, odrobiną ciętego parmezanu i podajemy :-) Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie #durszlakXvegetanatur

Kurczak Capresse

9.5.20

Kurczak Capresse

Obiad idealny #inspirowanenatura z dodatkiem aromatycznej #vegetanatur dla leniwych można by powiedzieć ponieważ przepis naprawdę fajny, bardzo szybki i bardzo łatwy, taki totalnie do pół godziny i już! Bardzo polecam z dodatkiem świeżej podpieczonej w piekarniku bagietki lub focacci jeśli ma być bardziej włosko :-) Smacznego i zabierajcie się do pracy :-)
Kurczak Capresse
przepis własny

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • puszka krojonych pomidorów
  • starta mozzarella
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur o smaku kurczaka
  • gałązka rozmarynu
  • świeża bazylia
  • łyżka oliwy 
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Filety oczyść, osusz w ręczniku papierowym i przekrój wzdłuż na pół, następnie dopraw Vegeta Natur o smaku kurczaka oraz świeżo mielonym pieprzem i połóż na rozgrzanej patelni. Dodaj oliwę oraz gałązkę rozmarynu i usmaż na złoty kolor z obu stron. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze chwilę podsmażaj aż pomidory będą gorące, wtedy dodaj startą mozzarellę, oprósz świeżo mielonym pieprzem i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie #durszlakXvegetanatur
Ziemniaczany chleb na zakwasie

7.5.20

Ziemniaczany chleb na zakwasie

No więc muszę napisać, że ten chleb jest bardzo prosty. Jeśli zostaną Wam ziemniaki z obiadu oczywiście możecie ich użyć rozgniatając je na puree i dodając #vegetanatur. U mnie upieczone i zmiksowane na pastę, takie są według mnie najlepsze ponieważ chleb jest jednolity i fajnie się wyrabia, nie tworzą się podczas składania dziury. Mój przepis dzisiaj jest #inspirowanenatura ponieważ użyłam do ziemniaków Vegeta Natur ale tak naprawdę używam tych przypraw nie tylko dzisiaj. Tej przyprawy używam również do frytek bo nadaje mega fajny smak już po upieczeniu albo własnie do ziemniaków pieczonych. Chleb z dodatkiem ziemniaków jest mega wilgotny i długo zachowuje świeżość więc bardzo go polecam! Wypróbujcie, tymczasem ja idę jeść :-)

Ziemniaczany chleb na zakwasie

Składniki: zaczyn
  • 50g mąki żytniej T 2000
  • 50g mąki pszennej
  • 100g letniej wody
  • 2 łyżki pszennego zakwasu
Całość wymieszać i pozostawić na 12h do zakwaszenia.

Dodatki:
Ziemniaki obierz, przełóż na blaszkę, oprósz Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, polej oliwą, dobrze wymieszaj rękoma  i upiecz w piekarniku w temperaturze 180' około 30 minut
Po upieczeniu od razu poduś ziemniaki widelcem na papkę lub zmiksuj. Odstaw do następnego dnia pod przykryciem.

Ciasto chlebowe następnego dnia:
  • 200g mąki pszennej chlebowej
  • 50g mąki żytniej chlebowej
  • całe puree z ziemniaków
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego
  • 200g wody
  • 2 łyżli oliwy
  • 10g soli
Wszystkie składniki przełóż do misy miksera oprócz soli. Wymieszaj do połączenia składników i odstaw na 30 minut. Następnie posyp wierzch solą i miksuj aż ciasto zacznie odklejać się od miski miksera. Tak wyrobione ciasto zostaw pod przykryciem na 30 minut, po tym czasie porozciągaj ciasto by wprowadzić do niego powietrze. Powtórz tą czynność jeszcze dwa razy. Ciasto po trzecim złożeniu uformuj w bochenek, włóż do kosza w którym chleb będzie wyrastał i pozostaw w ciepłym miejscu na około 3 godziny aż ciasto podwoi objętość. Nagrzej piekarnik do 220' najlepiej razem z garnkiem do pieczenia chleba, chleb przełóż do garnka, zrób nacięcia lub pozwól mu samemu popękać, wtedy będzie bardziej rustykalny i piecz pod przykryciem 30 minut. Zdejmij pokrywkę i dopiekaj kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyłóż na kratkę i zostaw do ostygnięcia. Smacznego:-)

Przepis bierze udział w konkursie #durszlakXvegetanatur

Fit omlet

4.5.20

Fit omlet

Akcja fit :-) chociaż zdecydowanie wolę omlety tradycyjne , pulchniutkie, na masełku no ale czasem trzeba coś zmienić.

Fit omlet

Składniki:

  • 100g zmiksowanych płatków owsianych
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 100g mleka 
  • łyżka odżywki białkowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystko wymieszać, odstawić do spulchnienia i smażyć na beztłuszczowej patelni.
Omlet można podać z twarogiem lub z samymi owocami :-) 



Pizza Prosciutto

2.5.20

Pizza Prosciutto

Pizza pizza i jesteśmy w niebie bo kto nie lubi pizzy? Nasza ulubiona to ta z Prosciutto chociaż my kochamy wszystkie szynki długo dojrzewające czy to włoskie czy hiszpańskie uwielbiamy każde. Pizza #inpirowanenatura z dodatkiem aromatycznych pomidorów i tym razem z podrasowanym ciastem dzięki #vegetanatur :-)


Pizza Prosciutto
przepis własny

Składniki: na ciasto

Dodatki:
Pomidorki posypujemy Vegeta Natur do Mozzarelli i Pomidorów, mieszamy i odstawiamy. 

Składniki na ciasto połącz w misce i wyrabiaj około 8 minut jeśli robisz to ręcznie. Ciasto jest gotowe gdy odkleja się od rąk. Polej je odrobiną oliwy, rozsmaruj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podziel je na trzy porcje, uformuj kulki tej samej wielkości, lekko spłaszcz i włóż do lodówki. Można na tym etapie nagrzać piekarnik na 300'C wraz z kamieniem do pizzy. Kamień do pizzy najlepiej położyć na górze piekarnika. Nastawiam na opcję grillową ponieważ lepiej dopieka się ciasto. Z lodówki wyjmujemy tylko jedną kulkę by nie doprowadzić do przegarowania pozostałych. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, formujemy kształt pizzy, nakładamy trzy łyżki sosu pomidorowego i wrzucamy na 4 minutki do nagrzanego piekarnika. po tym czasie nasza pizza ma już piękny kolor, wysuwamy blaszkę z pieca, sypiemy mozzarellą i pieczemy jeszcze 3 minutki. Mozzarella jest stopiona, nie jest przypieczona i pięknie się ciągnie. O to chodzi w naszej pizzy, o kolor, chrupkość i smak. Wyjmujemy pizzę na talerz, wrzucamy rukolę, szynkę Prosciutto, oliwki i macerowane pomidorki. Posypujemy parmezanem i zjadamy tak szybko jak to możliwe :-) Z kolejnymi kulkami postępujemy dokładnie tak samo! Smacznego.


Przepis bierze udział w konkursie 
#durszlakXvegetanatur


Azjatyckie żeberka

1.5.20

Azjatyckie żeberka

Kuchnia azjatycka to chyba moja ulubiona kuchnia chociaż gdy jest jej już za dużo poszukuję tradycyjnego jedzenia. Dzisiaj żeberka których nie jedliśmy z dobre dwa lata i to  w azjatyckim klimacie #inspirowanenatura. Naprawdę dobre! lekko słodkie, trochę czosnkowe, odrobinę pikantne i ciut kwaśne no i to właśnie lubię najbardziej.
Użyłam #Vegetanatur z czosnkiem dla lepszego smaczku, nie trzeba bawić się z obieraniem czosnku a smak i zapach jest bezcenny. Po prostu pycha i już!

Azjatyckie żeberka
przepis własny

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 2 łyżeczki Vegeta Natur z czosnkiem
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka octu ryżowego
  • papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • świeża kolendra
Dodatki: ryż długoziarnisty


Przygotowanie:
Najpierw zamieszaj marynatę. Do naczynia włóż wszystkie składniki i wymieszaj marynatę. Opłukane, osuszone żeberka zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw pod przykryciem w lodówce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie włącz piekarnik na 200' i piecz godzinę, po tym czasie zwiększ temperaturę do 220' i piecz kolejną godzinę tak  by żeberka się dobrze podpiekły i ładnie odchodziły od kości. W tym czasie przygotuj sałatkę z ogórków. 

Sałatka z ogórków
  • 3 zielone ogórki
  • papryczka chili
  • 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
Ogórki zetrzyj na mandolinie na plasterki, wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw do zamarynowania na czas pieczenia się żeberek.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu, przełóż na półmisek, ułóż na ryżu upieczone żeberka, polej marynatą z pieczenia, posyp posiekaną chili oraz świeżymi gałązkami kolendry. Podawaj z sałatką ogórkową.
Smacznego.

Przepis bierze udział w konkursie
#durszlakXvegetanatur

Chleb pszenny na zakwasie

14.4.20

Chleb pszenny na zakwasie

Nie ma to jak wkręcić się w pieczenie chleba. Robię to już od wielu lat, to fakt ale chleb to wciąż dla mnie wielka zagadka, wielka niewiadoma. Moje pieczenie mnie satysfakcjonuje, cieszy i daje ogromną radość, pole do popisu, chęć nauczenia się czegoś nowego bo przecież możemy korzystać z innych mąk, innej hydracji, prowadzić inaczej zakwas, obserwować rozrost i w ogóle wciąż analizować. To jest piękne i bardzo mnie cieszy że tego doświadczam :-) Chleb Tartine więc przepis znajdziecie u wujka google, jedyne co to zamieniłam mąki i korzystałam pół na pół z mąki pszennej T650 oraz mąki włoskiej Barilla T00.
Chleb ma bardzo soczysty, sprężysty miękisz, jest delikatny i zjada się go na jedno posiedzenie :-)

Sernik Bounty

20.7.19

Sernik Bounty

Idealnie chrupiący spód, bardzo równa, gładka struktura sera, pysznie kremowy i mega kokosowy sernik dla zabieganych i do wykonania koniecznie gdy nie chcemy włączać piekarnika!
Sernik  Bounty

Składniki: na spód

  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki kokosowej
  • 20g kakao
  • 70g cukru trzcinowego
  • 70g stopionego masła
Wszystkie składniki mieszamy na kruszonke i wykładamy na spód tortownicy. Dociskamy i pieczemy 15 minut w temperaturze 170'

Składniki na masę serową

  • 1kg Twarogu Prezydent z mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 50ml rumu kokosowego
  • 30g wiórków kokosowych 
  • 400g śmietany kokosowej
  • 100g roztopionej białej czekolady
  • 20g żelatyny + 90g wody
  • Mleczna czekolada do polania wierzchu
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw do napecznienia. Twaróg zmiksuj z cukrem, wiórkami, czekoladą i rumem. Śmietankę kokosową podgrzej, dodaj do niej namoczoną żelatynę i połącz wszystko z masą twarogową. Wylej masę na upieczony spód i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia rozpuść czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i wylej na wierzch sernika. Udekoruj wiórkami kokosowymi. Zaparz kawę i zjedz na deser!
Smacznego!


Crumble śniadaniowe pełne zdrowia

10.7.19

Crumble śniadaniowe pełne zdrowia

Crumble to taka oczywista letnia słodycz którą można zjadać na śniadanie, podwieczorek i kolacje. Wybór należy do Was!  Każdy wie, że letnie i lekkie śniadania idą w parze, tutaj dodatkowo szybkie w przygotowaniu, pachnące i chrupie! Uwielbiamy!

Crumble śniadaniowe pełne zdrowia

Składniki:

  • ulubione owoce ( u mnie czarna porzeczka, truskawki, morela i czerwona porzeczka) 
  • 100g Śniadaniowej Klasycznej
  • 50g ksylitolu
  • 100g mąki pszennej
  • 50g mąki migdałowej
  • 50g pokruszonego marcepanu
Owoce myjemy, osuszamy i przekładamy do niskich ramekinów.
Śniadaniową roztapiamy, dodajemy obie mąki oraz słodzidło, dorzucamy pokruszony marcepan i  zagniatamy kruszonkę tak by stała sie w miarę sypka. Posypujemy wierzch owoców przygotowana kruszonką. Rozgrzewamy piec do temperatury 170' i pieczemy około 15 minut aż wierzch kruszonki się zarumieni. Wykładamy na talerz ramekina i oprószamy ksylitolem w pudrze. Możemy podać owoce z lodami, jogurtem kokosowym lub zjeść solo. 
Smacznego!


Śniadanie mistrzów z Śniadaniową Klasyczną

10.7.19

Śniadanie mistrzów z Śniadaniową Klasyczną

Śniadanie to podobno podstawa rozpoczęcia dnia. Dziś serwuje najlepsze pancakes z pysznym sosem karmelowym przygotowanym na bazie margaryny śniadaniowej, dzięki której sos nie zastyga, jest lejący, pysznie karmelowy a całe śniadanie to niebo w gębie no i idealne dla wegan!
Wegańskie pancakes z owocami lata i sosem karmelowym


Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka stopionej Śniadaniowej Klasycznej
  • 150g mleka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • szczypta soli
  • jogurt kokosowy (opcjonalnie)
  • owoce
  • świeża mięta
  • olej kokosowy  do smażenia
  • 2 łyżki Margaryny  Klasycznej do smażenia
Wszystkie suche  składniki łączymy z mokrymi. Mieszamy do uzyskania kremowej masy o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej olej kokosowy z margaryną śniadaniową, dodaj szczyptę soli która sprawi, że tłuszcz nie będzie pryskał. Wykładaj po łyżce masy na gorący tłuszcz i piecz z każdej strony na złoty kolor. Przełóż placuszki na papierowy ręcznik kuchenny i przygotuj sos karmelowy.

Składniki: na sos karmelowy
  • 100g cukru
  • 50g  Śniadaniowej Klasycznej
  • 100g śmietany kokosowej
Cukier spal na bursztynowy kolor, dodaj margarynę oraz śmietanę, chwilę pogotuj i przelej do słoiczka. Gotowe!

Placuszki przekładaj na talerzu warstwą jogurtu kokosowego, ulubionymi owocami i sosem karmelowym do wyczerpania zapasów. Podawaj z listkami świeżej mięty i  świeżo zaparzoną kawą ! Twój dzień będzie idealny nie tylko z rana! Smacznego!



Krem pomidorowy z mozzarellą i krewetkami

25.3.19

Krem pomidorowy z mozzarellą i krewetkami

#matkanatura dała nam nie tylko pyszne owoce i warzywa ale dała nam też inspiracje dzięki którym mogę oprócz wypicia pysznego soku pomidorowego zjeść pyszny krem pomidorowy na obiad! A to takie proste!
Krem pomidorowy dla zabieganych, dla tych co chcą spędzić w kuchni dosłownie 30 minut, zjeść i wyjść na spacer! Krem przygotowany jest z czystego soku pomidorowego #hortex i  jednego ugotowanego ziemniaka. Wystarczy zmiksować na pulpę, podgrzać i zjeść :-) Sok jest naturalny 100% pomidorów więc czego potrzebujemy więcej? dodatków!
Krem pomidorowy z mozzarellą i krewetkami

Składniki:

  • 700ml Sok Hortex pomidor 100%
  • jeden ugotowany ziemniak
  • jedna cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 plastry mozzarelli
  • 5 krewetek + łyżeczka oliwy
  • łyżeczka oliwy
  • świeże listki bazylii
Cebulę upraż na złoty kolor wraz z czosnkiem na oliwie.
Sok Hortex pomidor 100% oraz ugotowanego ziemniaka, uprażoną cebulę z czosnkiem umieść w kielichu blendera lub w innym domowym urządzeniu, które zblenduje składniki na krem. Przelej do garnka, zagotuj. W tym czasie podsmaż bardzo krótko krewetki na łyżeczce oliwy ok 2 minut z każdej strony tak by się zrobiły różowe. Przelej gorący krem do talerza, wierzch posyp mozzarellą, ułóż krewetki i rzuć świeże listki bazylii na wierzch. Podawaj gorące, dzięki temu mozzarella się ładne roztopi. Smacznego!


A na śniadanie...bezglutenowa grzanka!

25.3.19

A na śniadanie...bezglutenowa grzanka!

No więc tak...żeby jakoś bardzo strasznie się nie rozpisywać...postanawiam stworzyć oddzielną etykietkę bezglutenową w której znajdziecie wszystkie przepisy słodkie i słone. Skąd u mnie nagle taki pomysł? Po kilkunastu latach, gdzie moja córka miała częściej lub rzadziej bóle brzucha a świat wówczas nie trąbił tak bardzo o nietolerancji glutenu, okazuje się że niestety glutenu nie toleruje, stąd życie nagle wywrócone do góry nogami i szukanie sposobu na przestawienie się. Wiecie jak to jest kiedy nagle znienacka przyjdzie nam wszystko pozamieniać w szafkach i szufladkach, na pewno wiecie i choć moja córka jest już całkiem duża a zgotowaniem jest jeszcze na bakier trzeba podsunąć jej pomysły z których będzie może chciała skorzystać :-) Taki matczyny cel haha
Postaram się wrzucać przepisy regularnie, będę opisywać jak zachowuje się np mąka z której skorzystam lub mieszanki jeśli je sama przygotuje. Schar to firma którą znam od dość dawna, korzystałam z mąk dość regularnie i mogę powiedzieć, że raczej nie było nigdy sytuacji by coś nie wyszło, zresztą skład na opakowaniu jest bardzo przyzwoity, produkty gotowe nie zawierają oleju palmowego, laktozy co już bardzo dobrze wskazuje no i przy moim pierwszym doświadczeniu z gotowym chlebem mogę tylko napisać, że da się go zjeść. Nie jest jak babka, nie mieli się go godzinami w ustach, nie smakuje jak karton, jest tak na prawdę jak tradycyjny chleb  a z dodatkiem jajecznicy, lekko podpieczony jest całkiem przyzwoitym tostem! No to co, zaczynamy !
Bezglutenowa grzanka z pieczarkowo serową jajecznicą

Składniki:

  • bezglutenowy chleb wiejski Schar
  • 3 jajka od zdrowej kurki
  • 6 sporych pieczarek
  • 3 plastry mozzarelli 
  • łyżka płatków owsianych bezglutenowych
  • łyżeczka oliwy
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć płatki owsiane i  podpiecz je, następnie połóż  bezglutenowy chleb i podpiekaj do chrupkości uważając by nie przypalić. Gdy odpowiednio się zrumieni, stanie się chrupiący, przełóż go na talerz, delikatnie by przyklejone płatki owsiane nadal pozostały pod spodem a na patelnię wrzuć pokrojone pieczarki i podsmażaj aż woda odparuje a same pieczarki się zezłocą. Dorzuć posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem do smaku i wylej na pieczarki jaja. Dodaj postrzępione kawałki mozzarelli i  poczekaj chwilę aż jaja się zetną na tyle, że będzie można je delikatnie przesunąć szpatułką. Jajecznicę wyłóż na podpieczoną wcześniej grzankę, oprósz wierzch świeżym pieprzem i posyp listkami świeżej bazylii. Zjedź ciepłą, taka jest najlepsza! 

Kurczak z pieczarkami

20.3.19

Kurczak z pieczarkami

Dzisiaj dzień lenia. Szybka obiadowa akcja i można dalej leniuchować :-)

Kurczak z pieczarkami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 400g ładnych, białych pieczarek
  • pół łyżeczki płatków chili
  • pęczek pietruszki
  • cebula
  • sól, pierz do smaku
Filety oczyszczamy, płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Piekarnik nastawiamy na 180', wkładamy do środka patelnię i czekamy aż  osiągnie odpowiednią temperaturę. Wrzucamy filet z kurczaka i pieczemy aż zrumieni sie z zwierzchu i dojdzie w środku. Przekładamy kurczaka na talerzyk i na tej samej patelni podpiekamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy i pieczemy tak długo az zredukuje się płyn. Następnie układamy na pieczarkach kurczaka i pieczemy jeszcze chwilę. Podajemy solo lub z pieczywem lub ryżem lub makaronem...z czym tam lubicie :-) Smacznego!
Bruschetta  z ulubionymi składnikami

11.3.19

Bruschetta z ulubionymi składnikami

Najlepsze jedzenie to proste jedzenie. Ostatnio w Lidlu półka z Włoskimi produktami na której widok można oszaleć, dosłownie! Kocham te produkty i mogłabym je jeść do znudzenia. Najbardziej lubię makarony proste z sosem pomidorowym albo szpinakowym, nie przepadam za to za połączeniem mięsnym w makaronach, taki dziwak ze mnie :-) za to kocham wszelkiego rodzaju tapasy, wieczorną porą w łóżku winko i coś na ząb to u nas tradycja więc i dzisiaj jest przekąska typu bruschetta z najlepszymi podsuszonymi na słońcu pomidorami. Niebo w gębie! Najlepsze w tym wszystkim jest to, że kazdy może skomponować sobie własną wersję smakową, tą najbardziej ulubioną :-)

Bruschetta

Składniki:

  • bagietka
  • włoska szynka długodojrzewająca
  • pomidorki koktajlowe
  • pomidorki podsuszane na słońcu
  • kapary w oleju
  • kozi ser
  • parmezan
  • oliwa
Bagietkę kroję w ukośne plastry, przesmarowuję oliwą dobrej jakości i zapiekam w piekarniku by poczuć lekką chrupkość. Następnie wykładam bagietki na desce i obkładam ulubionymi składnikami. Na wszystko ścieram świeżo parmezan i podaję do ulubionego wina. Palce lizać :-)

Krewetki w pomidorach

4.3.19

Krewetki w pomidorach

Wiecie jak to jest jak niby się jest na diecie...pisze niby bo przecież nie udaje mi się każdego dnia zachować jak trzeba i czasem pofolguje kulinarnie. Tak naprawdę Ci którzy prowadzą blogi wiedzą, że tak się nie da! Lubimy jeść i dlatego też prowadzimy blogi, prawda? No i własnie z tego powodu bardzo trudno wprowadzać ograniczenia. Zresztą zauważyłam, że nawet gdy gotuje się dłużej te zdrowe dania, dobre zresztą i na fajnych składnikach to i tak gdzieś w podświadomości nagle ci się nudzi i chcesz czegoś więcej. Gdy już znowu podświadomie wiem, że dodałam tą łyżkę dobrej oliwy do sałatki, której dodać do obiadu akurat nie powinnam to jakoś czuje się lepiej i czuję też że lepiej zjadłam :-) o co chodzi? nie wiem!
Dzisiaj jednak beztłuszczowe krewetki czyli tak jak być powinno :-)
Krewetki w pomidorach

Składniki: na 2 porcje

  • 16 sztuk krewetek tygrysich
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 słoiczek żółtych pomidorków koktajlowych w sosie własnym
  • dwa ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Krewetki należy odmrozić najlepiej przez noc w lodówce. 
Na gorącą patelnie przełożyć pomidory i dodać posiekany czosnek. Redukujemy odrobinę sos, doprawiamy i na końcu wrzucamy krewetki dosłownie na 5 minut tak by z szarych powstały różowe :-)
Wykładamy na talerze. Podajemy z pieczywem lub makaronem lub ryzem. U mnie był makaron :-)
Smacznego!
Wegański smalczyk z gruszką

3.3.19

Wegański smalczyk z gruszką

Smalczyk poczyniłam co najmniej z ciekawości. Niedowiarek ze mnie taki :-) Co najlepsze choć to coś wcale nie przypomina smalcu to gwarantuje, że jako pasta do pieczywa jest fenomenalna! Pokochałam ten smak od pierwszego spróbowania i jestem bardzo na tak! Polecam przetestować bo naprawdę warto :-)

Wegański smalczyk z gruszką
przepis z książki Jadłonomia

Składniki:

  • jasna część pora posiekanego
  • 1 gruszka posiekaną
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • ziele angielskie
  • 1 łyżeczka czarnuszki (pominęłam )
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 łyżki oleju (dałam łyżkę)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

Gruszkę, por, goździki, ziele angielskie i oliwę wrzucić na patelnie i podsmażać na złoto. Część z patelni przełożyć do naczynia w którym będziemy blendować fasolę, dodajemy do tego wodę i sos sojowy oraz przyprawy. Blendujemy na gładko, następnie dodajemy kolejną część z patelni i już mieszamy by wszystko nie było jednolite. Wstawiamy do lodówki by sie przegryzło i zjadamy z pieczywem :-)
Smacznego!



Bruschetta z awokado i salsą z pomidorów

26.2.19

Bruschetta z awokado i salsą z pomidorów









Bruschetta z awokado i salsą z pomidorów


Składniki: dla 2 osób

  • jedna średnia bagietka
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • jedno dojrzałe awokado
  • odrobina soku z cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • łyżeczka kremu balsamicznego z gruszek
  • łyżka dobrej oliwy
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • rukola



Najpierw przeciśnij czosnek przez praskę, przełóż go do naczynia i dodaj oliwę. Następnie przekrój wzdłuż bagietkę i delikatnie natrzyj ją oliwą z czosnkiem. Do pozostałej oliwy dodajemy krem balsamiczny oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do macerowania. W tym czasie wyciskamy trochę soku z cytryny, obieramy awokado, skrapiamy je cytryną i dusimy najlepiej drewnianym widelcem by awokado nie przyjęło koloru z metalu. Z bagietki robimy grzankę na suchej patelni, następni wykładamy na nią awokado, trochę rukoli i salsę z pomidorków. Parzymy kawę i podajemy do łóżka :-)
Smacznego!



Czerwony Afrodyzjak na Walentynki

4.2.19

Czerwony Afrodyzjak na Walentynki

Na dworze chłód, nic za bardzo się nie chce ale dziś zmiksowałam sok w kolorze miłości :-) Walentynki się zbliżają, pomidory są afrodyzjakami, ananas wspomaga trawienie a filtrowana woda to naturalne uzupełnienie płynów. Z tą wodą zazwyczaj jest tak, że ciężko mi wyciągnąć po nią dłoń dlatego często rozcieńczam soki by w ogóle uzupełnić jej niedobór. Ta woda jest pozbawiona wszelkiego paskustwa które gdzieś tam siedzi w rurach, nie ma kamienia i robiąc herbatę w szklanym dzbanku zdecydowanie widać różnicę w kolorystyce herbacianego naparu. Jest piękna i klarowna i aż chce się ją pić! Dziś jednak dzień na sok, mimo, że rozrzedzony filtrowaną wodą to nie zrobił się ani trochę mętny czego oczywiście nie lubimy w szklankach!  Aquaphor Poland  specjalizuje się dzbankach filtrujących oraz innowacyjnych systemach odwróconej osmozy dążąc w kierunku zdrowszego życia dzięki przefiltrowanej wodzie.Takie domowe sposoby mam przyjemność testować a oprócz tego cieszyć też oko pięknym, eleganckim i poręcznym dzbankiem wpasowującym się w moją białą kuchnię :-) Jeśli potrzebujecie więcej informacji to zapraszam do odwiedzenia strony, która wspomina o produktach a także technologiach a sama zapraszam już do przepisu :-)
Czerwony Afrodyzjak na Walentynki

Składniki: na 2 szklanki
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 4 średnie pomidory
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka filtrowanej wody 
Ananasa oraz pomidory przecisnąć przez wyciskarkę do soków, dodaj wyciśniętą cytrynę i połącz ją z sokiem. Dopełnij całość filtrowaną wodą i podziel na dwie szklanki. Odrobina świeżo zmielonego kolorowego pieprzu doda pikanterii co wskazane jest w dniu Świętego Walentego :-) 
Smacznego!


Walentynkowe krakersy z suszonym pomidorem

28.1.19

Walentynkowe krakersy z suszonym pomidorem

Zbliżają się Walentynki, w głowie serca i tylko amory więc mam dziś inspirując się Vegeta Natur fajny przepis na krakersy, wytrawne, idealne do piwa, lekko pikantne i pyszne no i co ważne...chrupią! Wystarczy zapakować w fajny kartonik lub folię i prezent idealny! Bardzo polecam.

Walentynkowe krakersy z suszonym pomidorem

Składniki:

  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 230g mąki pszennej
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 100g drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii drobno posiekanej
  • łyżka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności osusz bardzo mocno pomidory z oleju, następnie drobno je posiekaj i wrzuć od razu do mąki. Przemieszaj pomidory w mące rękoma by pozbawić je wilgotności, dodaj przyprawę Vegeta Natur pikantna z chili i ponownie zamieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta zrób wałeczek i włóż na chwilę do lodówki. Wałkuj chłodne ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru wycinając serduszka. Układaj na papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180' ok 15 minut.
Smacznego



Spring roolsy w wersji curry

26.1.19

Spring roolsy w wersji curry

Dzisiaj trochę czasu znowu na gotowanie, bawienie się smakami i pomysłami. Lubię te dni kiedy tak można leniwie wstać, przetrzeć oczy, wypić powolnie kawę i tworzyć. Uwielbiam! Tworzenie całkiem pozytywnie inspirując się Vegetą przypomniało mi się jak dawno nie jadłam mięsa w curry i od razu zaświtało mi by zrolować takie cudeńka na obiad. Idealnie bo zero tłuszczu, mięso pieczemy w piecu, białko jest i odrobina węgli również więc co mogę napisać....dieta z Vegetą w tle :-) Polecam bardzo!
Spring roolsy w wersji curry

Składniki:

  • 200g fileta z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • pół średniej cukinii
  • gałązki kolendry
  • cieniutko krojona świeża papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z curry
  • 40g makaronu ryżowego
  • papier ryżowy
Paprykę pokrój na bardzo cienkie paseczki. Z cukinii za sprawą urządzenia spiralnego przygotuj paski makaronu. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Filet z indyka natrzyj przyprawą Vegeta Natur z curry i upiecz w piekarniku, następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój na cienkie plastry. Papier ryżowy namocz w wodzie (każdy płatek po kolei) nałóż odrobinę makaronu, pociętą paprykę, spiralki cukinii i indyka curry. Na wierzch sypnij posiekaną chili i dodaj gałązki kolendry. zwiń papier dociskając go tak by w środku nie zostało zbyt dużo pustego miejsca zawijając boki papieru do środka.Tak przygotowane rolki ułóż na papierze do pieczenia, wówczas jest małe prawdopodobieństwo , że się nie przykleją od spodu. Gdy już wszystkie rolki są zrolowane, przekrój każdą na pół i ułóż na platerze. Posyp dodatkowo chili oraz kolendrą. Smacznego!




INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji