Czerwony Afrodyzjak na Walentynki

4.2.19

Czerwony Afrodyzjak na Walentynki

Na dworze chłód, nic za bardzo się nie chce ale dziś zmiksowałam sok w kolorze miłości :-) Walentynki się zbliżają, pomidory są afrodyzjakami, ananas wspomaga trawienie a filtrowana woda to naturalne uzupełnienie płynów. Z tą wodą zazwyczaj jest tak, że ciężko mi wyciągnąć po nią dłoń dlatego często rozcieńczam soki by w ogóle uzupełnić jej niedobór. Ta woda jest pozbawiona wszelkiego paskustwa które gdzieś tam siedzi w rurach, nie ma kamienia i robiąc herbatę w szklanym dzbanku zdecydowanie widać różnicę w kolorystyce herbacianego naparu. Jest piękna i klarowna i aż chce się ją pić! Dziś jednak dzień na sok, mimo, że rozrzedzony filtrowaną wodą to nie zrobił się ani trochę mętny czego oczywiście nie lubimy w szklankach!  Aquaphor Poland  specjalizuje się dzbankach filtrujących oraz innowacyjnych systemach odwróconej osmozy dążąc w kierunku zdrowszego życia dzięki przefiltrowanej wodzie.Takie domowe sposoby mam przyjemność testować a oprócz tego cieszyć też oko pięknym, eleganckim i poręcznym dzbankiem wpasowującym się w moją białą kuchnię :-) Jeśli potrzebujecie więcej informacji to zapraszam do odwiedzenia strony, która wspomina o produktach a także technologiach a sama zapraszam już do przepisu :-)
Czerwony Afrodyzjak na Walentynki

Składniki: na 2 szklanki
  • 3 plastry świeżego ananasa
  • 4 średnie pomidory
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka filtrowanej wody 
Ananasa oraz pomidory przecisnąć przez wyciskarkę do soków, dodaj wyciśniętą cytrynę i połącz ją z sokiem. Dopełnij całość filtrowaną wodą i podziel na dwie szklanki. Odrobina świeżo zmielonego kolorowego pieprzu doda pikanterii co wskazane jest w dniu Świętego Walentego :-) 
Smacznego!


Walentynkowe krakersy z suszonym pomidorem

28.1.19

Walentynkowe krakersy z suszonym pomidorem

Zbliżają się Walentynki, w głowie serca i tylko amory więc mam dziś inspirując się Vegeta Natur fajny przepis na krakersy, wytrawne, idealne do piwa, lekko pikantne i pyszne no i co ważne...chrupią! Wystarczy zapakować w fajny kartonik lub folię i prezent idealny! Bardzo polecam.

Walentynkowe krakersy z suszonym pomidorem

Składniki:

  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 230g mąki pszennej
  • 50g kwaśnej śmietany
  • 100g drobno posiekanych suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii drobno posiekanej
  • łyżka przyprawy Vegeta Natur pikantna z chili
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności osusz bardzo mocno pomidory z oleju, następnie drobno je posiekaj i wrzuć od razu do mąki. Przemieszaj pomidory w mące rękoma by pozbawić je wilgotności, dodaj przyprawę Vegeta Natur pikantna z chili i ponownie zamieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Z ciasta zrób wałeczek i włóż na chwilę do lodówki. Wałkuj chłodne ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru wycinając serduszka. Układaj na papier do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 180' ok 15 minut.
Smacznego



Spring roolsy w wersji curry

26.1.19

Spring roolsy w wersji curry

Dzisiaj trochę czasu znowu na gotowanie, bawienie się smakami i pomysłami. Lubię te dni kiedy tak można leniwie wstać, przetrzeć oczy, wypić powolnie kawę i tworzyć. Uwielbiam! Tworzenie całkiem pozytywnie inspirując się Vegetą przypomniało mi się jak dawno nie jadłam mięsa w curry i od razu zaświtało mi by zrolować takie cudeńka na obiad. Idealnie bo zero tłuszczu, mięso pieczemy w piecu, białko jest i odrobina węgli również więc co mogę napisać....dieta z Vegetą w tle :-) Polecam bardzo!
Spring roolsy w wersji curry

Składniki:

  • 200g fileta z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • pół średniej cukinii
  • gałązki kolendry
  • cieniutko krojona świeża papryczka chili
  • 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z curry
  • 40g makaronu ryżowego
  • papier ryżowy
Paprykę pokrój na bardzo cienkie paseczki. Z cukinii za sprawą urządzenia spiralnego przygotuj paski makaronu. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Filet z indyka natrzyj przyprawą Vegeta Natur z curry i upiecz w piekarniku, następnie odstaw do ostygnięcia i pokrój na cienkie plastry. Papier ryżowy namocz w wodzie (każdy płatek po kolei) nałóż odrobinę makaronu, pociętą paprykę, spiralki cukinii i indyka curry. Na wierzch sypnij posiekaną chili i dodaj gałązki kolendry. zwiń papier dociskając go tak by w środku nie zostało zbyt dużo pustego miejsca zawijając boki papieru do środka.Tak przygotowane rolki ułóż na papierze do pieczenia, wówczas jest małe prawdopodobieństwo , że się nie przykleją od spodu. Gdy już wszystkie rolki są zrolowane, przekrój każdą na pół i ułóż na platerze. Posyp dodatkowo chili oraz kolendrą. Smacznego!




Tatar z marynowanego łososia i awokado

23.1.19

Tatar z marynowanego łososia i awokado

Dziś przyszła ochota na mała wyżerkę, niby nic wielkiego ale jak bardzo cieszy osobę na "głodzie"
Natura tkwi nie tylko w rybie, naturą obdarzono również Vegetę znaną mi z dzieciństwa, z babcinego słoja o którą strasznie babcia dbała i oszczędzała bo nie była aż tak dostępna jak obecnie. Piło się wówczas rosołek w kubku, gorący i pyszny i tak do dziś Vegeta została w mojej pamięci!

Tatar z marynowanego łososia i awokado

Składniki:

  • 100g świeżego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • pół dojrzałego awokado
  • odrobina świeżej chili dla ostrości
  • pół łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki musztardy 
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • pół łyżeczki Vegeta Natur z koperkiem
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę z soku z cytryny, musztardy, Vegeta Natur z koperkiem, miodu i chili. Tak przygotowaną marynatą posmaruj swój kawałek łososia, przykryj folią spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij łososia, posiekaj go ostrym nożem i uformuj  w okrągłym rancie, następnie posiekaj awokado, skrop odrobiną cytryny i ułóż na rybie, ułóż kolejną warstwę ryby, oprósz ją dodatkową Vegeta Natur z koperkiem i przełóż na talerz. Udekoruj plastrem świeżej cytryny i podawaj ze świeżym pieczywem.
Smacznego!




Pizza z serem pleśniowym, gruszką i serrano

7.1.19

Pizza z serem pleśniowym, gruszką i serrano

Palce lizać jak to mówią! Komu by nie smakowała pizza z takimi rarytasami? Za mną chodziła od dłuższego czasu! zdecydowanie trzeba było nakręcić ciasto i zwyczajnie upiec ulubioną pizze.
Jakiś czas temu otrzymałam produkty z firmy Kamos a ser pleśniowy Kamieniogórski jeszcze leżakował w lodówce tak więc wiecie dlaczego uważam, że to najlepsza pizza? bo była z moimi ukochanymi składnikami!

Pizza z gruszką, serem pleśniowym, serrano i granatem

Składniki: na ciasto  klik

Dodatki:

Na rozwałkowany placek wyłóż pomidory z puszki, mozzarellę i pozostałe składniki według własnego upodobania. Szynkę zazwyczaj dodaje się po upieczeniu pizzy, ma wyrazisty smak i podkręca całą resztę. 
Smacznego!



Zrazy z ricottą i szpinakiem

6.1.19

Zrazy z ricottą i szpinakiem

Po świętach zazwyczaj wszyscy jesteśmy przejedzeni, niestety mam tak i ja szczerze mówiąc nigdy nie wiem co zjeść by było bardziej lekko. Tym razem zakończyło się na pieczonych zrazikach nadzianych ricottą i mnóstwem szpinaku a na dodatek by uzupełnić talerz pieczone ziemniaki. Zazwyczaj gdy robimy frytki nigdy nie stosujemy soli, zdecydowanie od lat wolimy Vegetę, która daje mnóstwo smaku. Kto kiedyś próbował ten z pewnością wie o czym mowa a kto nie próbował to polecam bo jest to chyba jeden z najlepszych sposobów na ziemniaki czy to z oleju czy z pieca!

Zrazy z ricottą i szpinakiem

Składniki: na 2 porcje

  • dwa płaty rozbitego schabu
  • 100g ricotty dobrze odciśniętej
  • 250g świeżego szpinaku
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • świeży pieprz
  • Vegeta Natur do smaku
  • ziemniaki do pieczenia
  • warzywa: marchew, brokuł, papryka
Olej rozgrzej na patelni o grubym dnie, dorzuć szpinak i podsmaż aż leciutko zwiotczeje, następnie dodaj posiekany czosnek. Dopraw Vegetą Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, ostudź i połącz z ricottą. Przełóż po dużej łyżce na każdy kawałek rozbitego schabu i ciasno zwiń. Ziemniaki obierz, umyj i grubo potnij. Skrop oliwą i odrobiną Vegety Natur, wymieszaj dłońmi lekko wcierając przyprawę i wyłóż na blaszkę do pieczenia. Do naczynia żaroodpornego przełóż zwinięte zraziki, oprósz Vegetą Natur, zapiekaj w piecu nagrzanym do 180' około 40 minut. Na niższej półce ustaw ziemniaki i razem zapiekaj z mięsem.Od czasu do czasu otwórz piekarnik by pozbyć się nadmiaru pary. Gdy mięso będzie już dość rumiane dodaj warzywa i zapiekaj jeszcze 10 minut. Podaj całość z ziemniakami i warzywami. Smacznego!




Maślankowy chleb na zakwasie

11.12.18

Maślankowy chleb na zakwasie


Dzisiaj bardzo prosty przepis na chleb. Nie wiem czy nietypowy ale na pewno smaczny! Przepis jest dla zapracowanych, można przemieszać składniki i przełożyć do foremki i zupełnie zapomnieć o chlebie!


Maślankowy chleb na zakwasie

Składniki: na jeden chleb

  • 150g wody
  • 150g maślanki (użyłam Sudeckiej)
  • 180g zakwasu żytniego 
  • 430g mąki żytniej T720
  • 10g soli
Do misy miksera wlewamy wodę oraz maślankę, dodajemy zakwas i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i sól, mieszamy i przekładamy do foremki keksowej. Odstawiamy foremkę w cieplejsze miejsce na dobre 3-4 godziny w zależności od tego jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. Gdy na chlebie pojawią się rozstępy z ciasta, wówczas nagrzewamy piekarnik i pieczemy 40 minut w 220' Nie kroimy ciepłego chleba! Najlepiej poczekać do następnego dnia aż ostygnie i dopiero przystąpić do jedzenia :-) Chleb żytni musi po upieczeniu "odpocząć" 
Smacznego!


Letni torcik malinowy bez laktozy

30.4.18

Letni torcik malinowy bez laktozy

Jak przystało na weekend a tym bardziej majowy czyli najdłuższe moje wolne od kilku miesięcy jest i on, torcik! Bez laktozy, z pysznym świeżym środkiem i ukochaną dekoracją z bratków.
Letni torcik malinowy bez laktozy

Składniki: na biszkopt

  • 6 jaj
  • 270g cukru
  •  210g mąki krupczatki
  • 40g masła bez laktozy Mlekovita
  • 60g mleka bez laktozy Mlekovita
Jaja ubij z cukrem na bardzo puszystą białą masę. Mleko roztop razem z masłem, ostudź. Do ubitych jaj dodaj przesianą mąkę delikatnie mieszając, następnie dolej mleko z masłem i ponownie delikatnie wymieszaj.
Przełóż na blaszkę i piecz 20 minut w temperaturze 180'

Krem maślany:
 Białka z cukrem umieść w misie miksera i postaw na parze wodnej. Ubijaj rózgą do czasu aż cukier się rozpuści, następnie mikserem  ubijaj na sztywno aż masa stanie się zimna, wówczas dodawaj po kawałeczku masło nie przerywając miksowania. Gdy twoja masa będzie ubita na puch, odłóż jej połowę i do jednej części dodaj maliny dalej ubijając. Upieczony biszkopt przekrój na trzy części, każdą z nich przełóż kremem malinowym, nastepnie włóż do lodówki i po poł godzinie udekoruj wierzch tortu drugą białą połową kremu maślanego.  Udekoruj wierzch makaronikami oraz kwiatami.
Smacznego!

Wiejski serniczek z jagodami na zimno

27.4.18

Wiejski serniczek z jagodami na zimno

Kolejna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Serek wiejski Mlekowity bardzo dobrze się sprawdza w połączeniu z jogurtem. Wystarczy go dobrze zmiksować a stanie się gładki i nabierze puszystości, nie martwcie się jeśli pojawi się po zmiksowaniu na wierzchu piana, po wylaniu do blaszki ładnie zastyga a po dodaniu galaretki nic nie widać! Kto się skusi?

Wiejski serniczek z jagodami na zimno
przepis własny

Składniki: na spód

  • 120g orzechów włoskich
  • 100g daktyli namoczonych
  • 100g mąki migdałowej
Wszystkie składniki połączyć razem i dobrze zagnieść. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody po daktylach. Masę wyłożyć na spód foremki i przechowywać w lodówce.

Składniki: na masę
Jogurt oraz serki wiejskie przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką pulpę. Dodaj ksylitol oraz sok z cytryny i ponownie zmiksuj. Żelatynę podgrzej, dobrze rozmieszaj do rozpuszczenia, nie gotuj! dodaj do mikstury serowej i ponownie zmiksuj przez chwilę. Masę wylej na wylepiony  spód blaszki, wsuń na godzinkę do lodówki a w tym czasie przygotuj galaretkę.

Składniki: na galaretkę
  • szklanka jagód
  • 250g wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny +30g wody
Żelatynę namocz. Zagotuj wodę z jagodami oraz ksylitolem. Do gorącej galaretki dodaj namoczoną żelatynę i dobrze rozmieszaj. Pozostaw do ostygnięcia. Wylej galaretkę na wierzch sernika, wrzuć na wierzch kilka jagód i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj świeżymi bratkami.
Smacznego!


Warzywny, wiosenny chłodnik curry na jogurcie

26.4.18

Warzywny, wiosenny chłodnik curry na jogurcie

Jest Wam gorąco? chcielibyście zjeść chłodnik w nowej wersji fusion? To ten przepis koniecznie jest dla Was! Po pierwsze uwielbiam smak curry no ale przecież w upalny dzień po zjedzeniu gorącego talerza raczej bym nie przetrwała więc postanowiłam moje ulubione danie przerobić na chłodnik i choć bardzo spodziewałam się, że smak będzie pyszny to nie spodziewałam się, że aż tak delikatny i kremowy a wszystko za sprawą jogurtu, który wykorzystałam do mojego dania! Jogurt firmy Mlekowita jest bez laktozy dlatego każdy kto ma nietolerancje laktozy, może bez problemu zjeść tego lata chłodnik, który rzeczywiście będzie smakował idealnie i kremowo w dodatku! Ja osobiście jestem zachwycona ponieważ leciutko zagęściłam chłodnik żółtkiem więc jest na pewno pożywny i smakuje bardzo tajsko, Ever!

Warzywny, wiosenny chłodnik curry na jogurcie
przepis własny

Składniki:
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół kalafiora
  • garść rzodkiewek
  • 200g boczniaków
  • jedna limonka
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 2 jogurty Mlekowita bez laktozy
  • jedno żółtko jaja
  • tajska bazylia
  • 5 liści kaffiru
  • odrobinę soli oraz płatków chili
Szparagi umyj i pokrój ukośnie na plastry, kalafior podziel na różyczki, cukinie i rzodkiewkę pokrój na plastry, boczniaki porwij na mniejsze kawałki. Do dużego garnka przełóż pastę curry, dodaj liść kaffiru. Podgrzewaj aż pasta się rozpuści i uwolni swój aromat, następnie dodaj bulion i wszystkie warzywa oprócz rzodkiewki. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, po tym czasie przełóż  żółtko do miseczki, rozbełtaj i zahartuj odrobiną gorącego bulionu, następnie przełóż zawartość miseczki do garnka i zagotuj całość z żółtkiem. Gdy Twoje warzywa są al dente, wyłącz ogień,  pozostaw curry do ostygnięcia  i dodaj  jogurt, przemieszaj. Na końcu dodaj sok z limonki lub po prostu pokrojone jej plastry, dopraw chili oraz odrobiną soli, dorzuć rzodkiewki, dodaj tajską bazylię i podawaj! Na gorące dni chłodnik curry będzie idealny!Polecam!


Lody jogurtowe bez laktozy z jagodami

25.4.18

Lody jogurtowe bez laktozy z jagodami

Przyszła w końcu upragniona wiosna, piękne słońce za oknem i w końcu też chęć na coś pysznego, zdrowego co można jeść bez umiaru w dodatku każdego dnia o innym smaku! To najprostsze lody na świecie, bardzo pyszne, kremowe i delikatnie kwaskowe z wyczuwalną wanilią. Uwielbiam smak tych lodów i myślę, że każde dziecko by się w nich zakochało!Mlekowita znana wszystkim firma wyszła naprzeciw potrzebom żywieniowym osób z nietolerancją laktozy dlatego teraz wszystko jest możliwe! Nie trzeba ograniczać się do sorbetów na bazie wody kokosowej, można delektować się pysznym smakiem jogurtu a gdy Twoje dziecko jest niejadkiem możesz go troszeczkę oszukać serwując pysznego odżywczego i zdrowego loda!


Lody jogurtowe bez laktozy z jagodami
przepis własny

Składniki:na 4 porcje
Jogurt przełóż do naczynia, wciśnij sok z cytryny, dodaj ziarenka wanilii i posłódź stevią. Zamieszaj by składniki się połączyły. Przygotuj foremki na lody, na ich dno wyłóż po łyżeczce jagód, nałóż jogurt i delikatnie zamieszaj. Włóż do lodówki na noc i kolejnego dnia zjedź najzdrowszego, bez chemii jogurtowego, bez laktozy loda! Są pyszne!






Makaron arrabiatta fushion

18.4.18

Makaron arrabiatta fushion



Makaron arrabiatta fushion

Składniki:

  • 300g makaronu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 słoiczki passaty arrabiatta z chili
  • dwa czerwone pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czerwonych pomidorków koktajlowych
  • łyżka kaparów
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • pieprz do smaku
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
Posiekaj czosnek i podsmaż na rozgrzanej oliwie bardzo krótko by nie spalić! Dodaj plastry jednej pomarańczy lekko je karmelizując do czasu aż się rozpadną, następnie dodaj passatę, posiekane kapary oraz połówki świeżych pomidorków koktajlowych i podgrzewaj aż pomidorki zaczną lekko się rozpadać. Posiekaj  zieloną pietruszkę. Drugą pomarańczę pokrój na plastry lub cząstki.
Ugotowany makaron wrzuć do sosu, przez chwilę redukuj aż sos pokryje cały makaron. Wyłóż na talerz, udekoruj cząstkami pomarańczy, oprósz pieprzem oraz zieloną pietruszką i od razu podawaj.
Smacznego
Śniadaniowe tosty z czerwoną pomarańczą i kozim twarożkiem

15.4.18

Śniadaniowe tosty z czerwoną pomarańczą i kozim twarożkiem

Pomysł na szybkie śniadanie dla zapracowanych! Uwielbiam kozi ser, jego smak, który nie każdemu pasuje dlatego nie doprawiałam go specjalnie tylko podkreśliłam smak likierem. Słodkie śniadanie fajnie się komponowało smakowo i wizualnie. Mi takie połączenia lekko wytrawne, słodkie bardzo pasują więc dla mnie niebo w gębie...i te pomarańcze!

Śniadaniowe tosty z czerwoną pomarańczą i kozim twarożkiem

Składniki:
  • kilka kromek tostowego chleba
  • twarożek kozi
  • 100ml śmietanki
  • łyżka likieru pomarańczowego
  • 2 duże sycylijskie pomarańcze
  • 2 świeże dojrzałe figi
  •  pistacje
  • rukola lub coś zielonego ulubionego
  • miód
Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni po obu stronach by nadać im chrupkość. W trakcie podpiekania przygotowujemy serek czyli mieszamy go z śmietanką oraz likierem pomarańczowym.
Upieczone kromki smarujemy twarożkiem, układamy plastry pomarańczy, figę i posypujemy pistacjami Wierzch dekorujemy rukolą i oblewamy miodem. Smacznego :-)


Sernik z czerwonych sycylijskich  pomarańczy

3.4.18

Sernik z czerwonych sycylijskich pomarańczy

No to mam rarytas jakiego dawno nie miałam :-) Sycylijskie pomarańcze są najlepsze na świecie!
Przywędrowały do mnie pocztą bym mogła zrobić sobie ucztę właśnie na weekend


Sernik z czerwonych sycylijskich pomarańczy
przepis powstał przy współpracy z Smaki Południa

Spód:
  • 60g stopionego masła
  • 60g cukru
  • 160g mąki 
Wszystkie składniki łączymy, wysypujemy na dno blaszki 26cm i uklepujemy dłońmi. Pieczemy w 160' 20 minut.

Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 400g śmietanki
  • 100g soku z czerwonych sycylijskich pomarańczy
  • 3 całe filetowane pomarańcze 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 Filetowane pomarańcze miksujemy razem z sokiem na gładką pulpę, następnie przecieramy przez sito i łączymy z pozostałymi składnikami. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników i wylewamy na wypieczony spód. Pieczemy w temperaturze 160' przez 50 minut aż wierzch będzie ścięty. Pozostawiamy w uchylonym piecu do przestygnięcia.
Kolejnego dnia przekładamy sernik na paterę lub talerz, na wierzch sernika wykładamy gęstą śmietanę 18% i na jej wierzchu układamy plastry czerwonych pomarańczy. Dekorujemy wiórkami i podajemy! Smacznego


Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem

1.4.18

Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem

Tą babę robiłam już jakiś czas temu testując i dopracowując przepis kilkakrotnie az w końcu babka wyszła wilgotna i bardzo smaczna. Panel test przeprowadzały między innymi dzieciaki, które z chęcią zabrały tez ją na wynos zatem przepis godny polecenia dla wszystkich szukających czegoś bezglutenowego, słodkiego i całkiem dobrego!


Babka bezglutenowa z karmelizowanym bananem

  • 2 dojrzałe średnie banany (około 185 g)
  • 2 duże jaja
  • 80 ml  olej kokosowy, stopiony
  • 100g mąka ryżowa
  • 100g zmielonych migdał
  • 50g filiżanki osuszonego kokosa
  • 150g brązowy cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Rozgrzej piekarnik do 180'

Banany zmiksuj z jajami i olejem  na gładką masę.
Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce.
Dodaj mieszaninę bananów i wymieszaj razem    
Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec przez 40-45 minut lub do momentu, kiedy szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty, a ciasto będzie sprężyste w dotyku.

Karmel

  • 150g cukier, 
  • 30 ml wody, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki śmietanki

Wlać cukier i wodę do rondla i powoli doprowadzić do wrzenia na średnio-niskim ogniu.

Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę ​​- uważaj, ponieważ spowoduje to wzrost karmelu w rondlu.
Mieszaj, aż bąbelki opadną i dodaj masło. Wróć do ognia i gotuj, aż masło całkowicie się rozpuści, a karmel zgęstnieje.
Dodaj szczyptę soli (do smaku)
Niech karmel ostygnie lekko, zanim wyleje się ciasto.

Do dekoracji:
karmelizowane plastry banana

Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille

29.3.18

Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille

To chyba najlepsze pierogi jakie mogły mi się przytrafić :-) Przepis na ciasto powstał całkowicie przypadkowo, w ogóle zapomniałam dodać do ciasta jajka, soli i cukru. Podczas wałkowania ciasto było napuszone jak co najmniej mus, nie przyklejało sie do wałka ani do dłoni, było delikatne aż bałam się, że wszystko rozpadnie się w piecu



Najlepsze pieczone pierogi nadziane śledziowym ratatouille

Składniki: na farsz
  • jeden bakłażan
  • jedna cukinia
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zielona papryka
  • czerwona papryka
  • 4 marynowane śledzie w oleju
  • oliwa do smażenia
 Każde z warzyw kroimy w kostkę i smażymy oddzielnie jedne po drugich zaczynając od bakłażana który potrzebuje sporo czasu i dużo oleju by nabrać odpowiedniego smaku. Przekładamy usmażony bakłażan do czystego naczynia i w tym samym garnku smażymy cukinie, następnie cebulę z czosnkiem, papryki. Warzywa pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę śledzia, którego dodajemy do farszu. Wszystko mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Składniki:na ciasto
  •  300g mąki pszennej
  • 12g świeżych drożdży
  • 150g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • biały sezam
Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy do wyrosnięcia. Następnie odgazowujemy dociskając ciasto dłonią i ponownie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na stolnicy i wycinamy krążki. Faszerujemy, zlepiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Smarujemy każdy pieróg dokładnie jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 10 minut. Rozgrzewamy piec do 200' i pieczemy pierogi do zrumienienia. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!


Naleśniki z czerwoną pomarańczą

24.3.18

Naleśniki z czerwoną pomarańczą

Idealne naleśniki o poranku to najlepszy weekend jaki można sobie wymarzyć. Uwielbiam te chwile i mogłabym tak caluteńki tydzień. Do przygotowania tego cudnego śniadania przekonała mnie paczka prosto z Włoch w której było całe mnóstwo tych pięknie czerwonych, pachnących pomarańczy i naprawdę bardzo się cieszę, że udało mi się przygotować takie królewskie śniadanie! Polecam i Wam z całego serca bo przepyszne :-)

Naleśniki z czerwoną pomarańczą
przepis powstał przy współpracy z Smaki Południa

Składniki: na ciasto naleśnikowe
  • 125g mleka
  • 2 jajka
  • 80g maki pszennej
  • 60g soku z czerwonych pomarańczy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
Wszystkie składniki przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować na jednolitą, płynną masę. Na koniec dodać otartą skórkę z połowy pomarańczy i delikatnie wmieszać ją do płynnego ciasta naleśnikowego.

Dodatki:
  • Czerwona pomarańcza
  • twarożek z wanilią
  • miód leśny
Pierwszy naleśnik usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jednej łyżce oliwy. Wylewać strużką ciasto na patelnie i szybkim, zdecydowanym ruchem rozprowadzić masę po powierzchni. Smażyć chwilę z obu stron. Naleśniki zwijamy w trójkąt, przekładamy na talerzyki, dodajemy plastry czerwonych pomarańczy i podajemy z waniliowym serkiem oraz leśnym miodem. Smacznego!


Oponki a'la sushi z marynowanym śledziem, figą i kawiorem balsamicznym

6.3.18

Oponki a'la sushi z marynowanym śledziem, figą i kawiorem balsamicznym

Dzisiaj trochę innowacji w kuchni! Zainspirowana i zakochana w sushi postanowiłam trochę poeksperymentować bo od dawna miałam taki plan. Oponki ryżowe urzekły mnie od pierwszego wejrzenia, śledzie uwielbiam i nie ma dnia kiedy zabrakło by ich w domowej lodówce, za sushi oddałabym wszystko, figi mogłabym jeść co drugi dzień w różnych wersjach smakowych a kawior z balsamico idealnie podkreślił smak ryby! Dla niektórych z Was pewnie to co tutaj widzicie to dziwactwo ale fakt jest taki, że łączenie ryb z owocami idzie w całkiem ciekawej parze więc akurat ja nie obawiałam się w ogóle tych smaków i jestem bardzo mile zaskoczona. Może jest tutaj ktoś kto nie boi się innowacyjnej kuchni i chętnie wypróbuje takie połączenie :-)

Oponki a'la sushi z marynowanym śledziem, figą i kawiorem balsamicznym
przepis własny

Dodatki:
  • Marynowany filet śledziowy (u mnie firmy Seco)  
  • Jedna zielona dojrzała  figa
  • 2 łyżeczki kawioru balsamicznego
  • uprażony sezam
  • drobno posiekana zielona kolendra
Składniki: na ryż
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka wody filtrowanej
  • 3 łyżki octu ryżowego + 1 łyżeczka cukru
Ryż zalewamy zimną wodą, pocieramy dłońmi tak jakbyśmy chcieli go wymasować, dzięki temu pozbędziemy sie nadmiaru skrobi i ryż po ugotowaniu będzie szklisty.
Wykonujemy tą czynność trzy razy wymieniając za każdym razem wodę. Następnie odcedzamy przez sito, przepłukujemy garnek, wlewamy do niego szklankę filtrowanej wody i wrzucamy ryż. Gotujemy na najmniejszym ogniu 10minut pod przykryciem, nie otwieramy pokrywki i nie mieszamy ryżu podczas gotowania.Po 10 minutach wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na kolejne 10 minut pod przykryciem by wchłonął całą wodę. Uchylamy pokrywkę, dodajemy ocet z cukrem i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy.

Ostrym nożem ukośnie kroimy fileta śledziowego oraz figę. Formujemy oponki z ryżu, ja pomogłam sobie foremką metalową do której nałożyłam ryż a następnie uderzyłam foremką o blat tak, że oponka ryżowa sama wyskoczyła. Na każdej oponce ułożyłam po trzy plastry śledzia, plaster figi, oprószyłam sezamem oraz kolendrą i zwieńczyłam śledzia kwaskowym kawiorem balsamicznym.
Nie podałam do tego dania japońskiego chrzanu wasabi, ponieważ zdominowałby połączenie ryby i kwaśnego balsamico, który naprawdę idealnie się wkomponował. Smacznego!


INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji