MENU
Zrobiłam sobie hummus, o tak!

29.6.15

Zrobiłam sobie hummus, o tak!

No i jest, w końcu na blogu pojawia się hummus, który uwielbiam i chociaż przepis jest dla leniwych z użyciem cieciorki w puszcze to i tak jest bardzo pycha! Niedawno całkiem wróciłam z Egiptu ... pożerałam tam wszelkiego rodzaju pasty oczywiście zachwycając się nimi... zauważyłam jednak że zachwycam się tylko ja - pasty przez innych turystów nie były tykane a jeśli już były to...
Margarita truskawkowa czyli powrót do żywych

21.6.15

Margarita truskawkowa czyli powrót do żywych

Tak wczorajszego wieczoru świętowałam powrót do domu po upalnych wakacjach :-) Truskawek na działce multum, w piątek zebrane ze 4 kg, w sobotę kipiało z kobiałki .. dzielimy się ale to i tak nic w porównaniu do tego ile nadal cudnych owoców na krzaczkach :-) będzie się działo a Margarita... świetna na dobre zasypianie! Margarita truskawkowa by Rafał Składniki: na 4 kieliszki 0,5kg...
Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową

10.6.15

Sernik jaglany na zimno z jagodami i warstwą serową

Ten sernik z powodzeniem mógłby być wegański gdyby nie fakt, że na jego wierzchu położyłam warstwę serowo jagodową, użyłam masła i mleka :-)  ... przystąpiłam do konkursu, kupiłam wszystkie możliwe serki, zrobiłam już chłodnik z knelkami, gołąbki z fetą i pyszne faszerowane portobello ... został kremowy serek z którego chciałam zrobić coś słodkiego ale co, skoro ma być 30...
Faszerowane portobello mięsem i aromatycznym serkiem

9.6.15

Faszerowane portobello mięsem i aromatycznym serkiem

Uwielbiamy faszerowane grzyby ... wiadomo, męska strona woli z mięskiem więc dziś połączenie dla wszystkich. Dodanie serka do  mięsa doskonale poprawia jego aromat ale to nie wszystko ... powoduje że mięso jest bardziej delikatne, mniej zbite i to cały sukces! Serek o smaku pieczonej papryki i oliwek wkomponował się smakowo idealnie a portobello zniknęło w mgnieniu oka :-) Faszerowane...
Gołąbki w liściu winogrona z mięsem i fetą

8.6.15

Gołąbki w liściu winogrona z mięsem i fetą

Po raz pierwszy używałam liści winogron, które zresztą od dłuższego czasu zalegały w szafce, muszę przyznać że są rewelacyjne, nadają naprawdę pięknego aromatu całej potrawie. Dusząc w naczyniu tagine potrawa jest świetna, nie trzeba niczego przewracać .. wystarczy dusić i to zaledwie 15 minut ponieważ garnek jest gliniany i pięknie trzyma temperaturę, zresztą najlepiej przez ten...
Migdałowe ciacho na patyku

6.6.15

Migdałowe ciacho na patyku

W końcu udało mi się napisać przepis na patykowe ciacho ufff ... które już wszyscy znają bo w sieci ich mnóstwo. Moje wykonane dawno temu, nie pamiętam nawet jak smakowały ale z masłem migdałowym na pewno były wyśmienite :-) Na dziecięce imprezy są idealne, nawet kiedy chcemy pozbyć się na jakiś czas naszych pociech ... wystarczy dać im odrobinę biszkoptów i będą zadowolone z własnej...
Tarta rabarbarowo truskawkowa z nasionami chia

24.5.15

Tarta rabarbarowo truskawkowa z nasionami chia

Przepisu miało nie być ... tarta tak prosta,  że nie ma zbyt wiele do pisania! Upieczona specjalnie na piątkowego grilla, ponieważ okazała się całkiem smaczna poproszono mnie o przepis zatem dedykuję go nowo poznanym osobom a przede wszystkim jednej z nich, która korzysta z mojego bloga i twierdzi, że korzystając z niego wypieki bardzo jej się udają :-) bardzo się cieszę więc...
Sałata z nowalijek!

15.5.15

Sałata z nowalijek!

Taką sałatę zjeść na obiad to jest coś! Ciepłe pieczone ziemniaki oprószone koprem i świeżym tymiankiem pachną na całe mieszkanie, rewelacja! Cała sałata składa się z nowalijek, w końcu wiosna jest i trzeba się zdrowo odżywiać by na zimę mieć kolejną dawkę energii bo kiedy zbieramy tę energię? właśnie teraz kiedy dostępne są świeże warzywa, zioła i owoce! Trzeba korzystać póki...
Ucierane maślane ciasto z truskawkami, mascarpone i matcha kruszonką

11.5.15

Ucierane maślane ciasto z truskawkami, mascarpone i matcha kruszonką

Tak mnie naszło wieczorną porą by upiec coś innego ... każdy matchę przecież zna ale nie każdy robił z niej ciasto:-) To szalenie maślane ciasto jest tak delikatne, że nie daje się poprawnie ściągnąć z blaszki ale mimo, że podane na talerzu niekształtne to za to wyborne w smaku, delikatne i rozpływające się w ustach. Ja polecam! piekłam na dość sporej blaszce więc u mnie jest dość...
Tarteletki z konfiturą rabarbarowo pomarańczową

10.5.15

Tarteletki z konfiturą rabarbarowo pomarańczową

Tak jak wspomniałam wcześniej .. rabarbarowe love działa! Dziś się poleca tarteletki "goście nadchodzą" wykorzystałam do nich przygotowaną wcześniej konfiturę więc idealnie się nadają do szybkiego zaserwowania, wystarczy odrobina mięty i deser gotowy! Tarteletki z konfiturą rabarbarowo pomarańczową Składniki: na kruche ciasto 170g mąki pszennej tortowej 120g zimnego masła 2...
Pesto szparagowe z orzechami nerkowca

8.5.15

Pesto szparagowe z orzechami nerkowca

Sezon szparagowy się zaczął więc jest pesto, które można użyć naprawdę do wielu przepisów! choćby do takich muffin, które wypiekaliśmy na śniadanie bo przecież nie jest powiedziane, że pesto używa się tylko i wyłącznie do makaronów! Ja używam do jajecznicy, do naleśników, do kremów wiosennych, do sałatek czy pieczonych ziemniaków i smakuje rewelacyjnie. Moje pesto nie zawiera bardzo...
Wypiekanie na śniadanie i ... wytrawne muffiny!

7.5.15

Wypiekanie na śniadanie i ... wytrawne muffiny!

Będzie to dla Was dziwne ale nie znoszę piec muffin! dlatego tak mało jest ich na blogu ... dlaczego nie lubię ich piec? po pierwsze nie wychodzą według mnie tak jak trzeba, zawsze coś z nimi jest nie tak! a to się wyleją, a to wyrosną krzywe, a to ich papilotki zrobiły się beznadziejnie brzydkie, nie zrobiłam jeszcze nigdy dobrego zdjęcia muffin ... mam jakiś do nich uraz a ze...
Paprykowy naleśnik ze stekiem i warzywami

5.5.15

Paprykowy naleśnik ze stekiem i warzywami

Dzisiaj bardzo prosty i błyskawiczny obiad. Nie wiem czy czasami kupujecie gotowe dania w słojach i nie wiem czy znacie Primavikę, ja znam od lat i choć nie kupuję gotowych dań ( te otrzymałam do testów )   jestem mile zaskoczona! W sumie dla osób lubiących łagodność w potrawach to idealny smak, ja musiałam sobie delikatnie dodać chili bo tak lubię ale zauważcie też,...
Bánh mì z wieprzowiną i marynowanymi warzywami

4.5.15

Bánh mì z wieprzowiną i marynowanymi warzywami

Uwielbiam Bánh mì przede wszystkim za urok i za marynowane warzywa, są po prostu pyszne i kiedy czasem zostają w słoiku na kiedyś tam, i kiedyś rzeczywiście spojrzę na nie kuszącym wzrokiem, są jeszcze lepsze niż zaraz po przygotowaniu ... delikatne i aromatyczne, słodkie, kwaśne i pikantne  czyli to co lubię najbardziej! Kto by się nie skusił na takie kolorowe śniadanie,...
Drożdzowe z rabarbarem hitem w moim domu!

29.4.15

Drożdzowe z rabarbarem hitem w moim domu!

Jeszcze 6 lat temu nie byłabym w stanie upiec ciasta drożdżowego, wielu z Was ma nadal z nim kłopoty albo w ogóle się za nie nie zabiera twierdząc, że jest zbyt trudne. Pamiętam jak zaczynałam i też z tym ciastem miałam kłopoty ale czy to dlatego, że byłam niedoświadczona? myślę, że chcemy wszystko zbyt przepisowo wykonać, trzymamy się zasad i dobrze ale zagłaskać ciasto też można!...
Rabarbarowe love :-)

27.4.15

Rabarbarowe love :-)

Tego roku rabarbar będzie częstym gościem na moim stole, nie dość że obecnie jest go sporo na rynku to i na działce go bardzo dużo i to strasznie mnie cieszy bo zwykle nie skorzystałam z sezonu na tyle by być z niego zadowolona! Często przeoczę sezonowe dobroci, tak jak na przykład rok temu nie uraczyłam się ani jedną główką kalafiora bo zwyczajnie się zgapiłam i było mi strasznie...
Jaglany koktajl z różą i nasionami chia

22.4.15

Jaglany koktajl z różą i nasionami chia

Banalnie prosty koktajl .. nieco bardziej odżywczy niż tradycyjny i zdecydowanie lżejszy! To moje drugie podejście do nasion chia, pierwsze nie było przyjazne ale nie wycofuje się, walczę z delikatną jej ilością aż do skutku! Kto lubi, polecam! Jaglany koktajl z różą i nasionami chia Składniki: 100g mleka sojowego 2 łyżeczki nasion chia + 50g mleka sojowego 100g ugotowanej...
Mazurek bezglutenowy idealny!

15.4.15

Mazurek bezglutenowy idealny!

Dzisiaj przedstawiam mazurka, który był pieczony specjalnie dla E.Leclerc Poznań i Śrem. Mazurek okazał się pyszny, przede wszystkim delikatny i rozpływający się w ustach spód, który zwykle w mazurkach jest twardy ... jestem bardzo dumna z tego przepisu, szczególnie, że wykonany z mąki dość trudnej bo z ciecierzycy i choć trochę się obawiałam tego wypieku, okazał się strzałem w...
Deser fit z rąk Patrycji :-)

14.4.15

Deser fit z rąk Patrycji :-)

Miło zjeść coś pożywnego, smacznego a zarazem zdrowego, tym bardziej przygotowanego przez córkę :-) Zazwyczaj córka nie jest skora do czarowania w kuchni, ostatnio nieco dba o swoją dietę żądając zdrowego zapełniania lodówki ... ananasek, kiwi, jabłka, gruszki, truskawki i jogurty, do tego kalafiory, brokuły i inne warzywa, które zjada w ciągu dnia o ile oczywiście sama sobie je...
Śniadanie i kilka słów o nowym blacie :-)

9.4.15

Śniadanie i kilka słów o nowym blacie :-)

Święta już za nami, co nie znaczy że idealnych śniadań musi być koniec tym bardziej gdy nabyło się oto taki piękny blat :-) nie mogłam się oprzeć by nałożyć go na stół i zwyczajnie podać na nim śniadanie. Pogoda dopisuje, odwiedzam ostatnio kilka razy w tygodniu centra ogrodnicze w poszukiwaniu roślin na parapet do domu jak również na ukochaną działkę, którą posiadam od zeszłego...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji