29.8.13
Kurczak z pieczonymi pomidorami w stylu arabskim
Bardzo proste, aromatyczne danie z moimi ulubionymi pieczonymi pomidorkami, z zapachem kminu rzymskiego który uwielbiam i anyżem, użytym do mięsa pierwszy raz:)
Kurczak z pieczonymi pomidorami w stylu arabskim
podpatrzone w Jadalni
Składniki:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180'
Filet z kurczaka oraz wszystkie warzywa pokroić na kawałki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. Przygotowane składniki umieścić na dużej blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek. Wymieszać zawartość blaszki dokładnie z przyprawami i wstawić do piekarnika na 20 minut. W tym czasie przygotować kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu, najczęściej jest to po prostu zalanie kaszy wodą, można również użyć bulionu warzywnego, będzie bardziej aromatycznie. Upieczone mięso podawać od razu z dodatkiem kaszy kuskus.
Smacznego!
Kurczak z pieczonymi pomidorami w stylu arabskim
podpatrzone w Jadalni
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 300g zielonej fasolki szparagowej
- słoiczek pieczonych pomidorów klik
- pęczek świeżej zielonej pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 6 gwiazdek anyżu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka kaszy kuskus ( użyłam Kupca )
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180'
Filet z kurczaka oraz wszystkie warzywa pokroić na kawałki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. Przygotowane składniki umieścić na dużej blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek. Wymieszać zawartość blaszki dokładnie z przyprawami i wstawić do piekarnika na 20 minut. W tym czasie przygotować kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu, najczęściej jest to po prostu zalanie kaszy wodą, można również użyć bulionu warzywnego, będzie bardziej aromatycznie. Upieczone mięso podawać od razu z dodatkiem kaszy kuskus.
Smacznego!