MENU
Chałka z orzechową kruszonką

17.1.18

Chałka z orzechową kruszonką

...się wciągnęłam w wypiekanie oj się wciągnęłam aż papa sama się śmieje :-) tym razem śniadanie na słodko w towarzystwie pysznej chałki, którą pojadłam z domową konfiturą a kolejnego dnia zrobię sobie tosty w wersji francuskiej. Takie błogie poranki uwielbiam najbardziej z udziałem kawy i jej aromatu...nie ważne, że za oknem beznadziejnie i nie chce się wychodzić z domu, ważne...
Poznaniacy rozsmakowani w Kuchni Powolność

16.1.18

Poznaniacy rozsmakowani w Kuchni Powolność

Otóż to! Miałam przyjemność kilka dni temu zostać wyróżniona przez sławnych już poznańskich znawców sztuki kulinarnej Anię i Michała z  Kuchnia Poznań i wziąć dzięki temu udział w fantastycznej kolacji degustacyjnej nowego menu w nowym i przede wszystkim moim kochanym miejscu z dzieciństwa jakim jest Łazarz na którym się zresztą wychowałam. Lokal malutki, usytuowany na ulicy...
Chleb pszenno razowy na zakwasie

13.1.18

Chleb pszenno razowy na zakwasie

Często piekę ostatnio chleby, chałki, bułeczki czy bagietki...testuję zakwas i dokarmiam nowy pszenny, który zazwyczaj mi nie wychodził. Obecnie pięknie bombluje ale jeszcze chleba z jego udziałem nie było, ponieważ koniecznie chcę by zakwas był dojrzały i silny więc na razie mam etap karmienia :-) Ten chlebek jest na zaczynie levain więc można by rzecz, że prawie jak na pszennym...
 Pieczony łosoś z pomarańczą, nasionami kopru włoskiego i pomidorkami

12.1.18

Pieczony łosoś z pomarańczą, nasionami kopru włoskiego i pomidorkami

To chyba mój najbardziej udany łosoś w życiu :-) Po pierwsze nie przepiekłam, jest soczysty i delikatny a po dotknięciu paluchem jest sprężysty juhuuu, po drugie nasiona kopru włoskiego z pomarańczą to po prostu hit no i pomidorki koktajlowe pieczone w oliwie, słodkie, mięciutkie, pyszne! Cóż mogę powiedzieć? Kocham! Pieczony łosoś z pomarańczą, nasionami kopru włoskiego i...
Chleb pszenny na żytnim zakwasie

10.1.18

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Nie będę pisać jak lubię piec chleby bo wszyscy wiedzą. Nie zawsze mój zakwas jest taki usłuchany i oddany i nie zawsze rośnie jak na drożdżach. Wszystko zależy od jego kaprysu, temperatury i mąk. No cóż z chlebem Tartine walczę od dłuższego czasu i walczyć będę tak długo aż w końcu będzie mój! Dziś jednak prościej i szybciej i na pewno chleb który mi wychodzi, jest jadalny, sprężysty,...
Sztuka cukiernicza i smak Umam w pięknym Gdańsku!

9.1.18

Sztuka cukiernicza i smak Umam w pięknym Gdańsku!

Dzisiaj w skrócie opiszę moje kulinarne odkrycie, które przez niektórych z Was było odkryte już dużo wcześniej! W Trójmieście nie goszczę jakoś specjalnie często ze względu na kilometry jakie dzielą mnie od tego pięknego świata! Piszę pięknego bo będąc tak kilka razy nie doświadczyłam ani nudy ani też nieprzyjemnych kulinarnych smaków! Tym razem wyjazd był bardzo spontaniczny,...
Pain d’epi bagietka w kształcie kłosa

6.1.18

Pain d’epi bagietka w kształcie kłosa

Hamelman dziś zaprosił mnie do przepisu na takie bułeczki zwane epi z francuskiego kłos. Bułeczki wdzięcznie się robi, są całkiem proste i czas spędzony przy nich całkiem przyjemny. Ja polecam a Wy zrobicie jak zechcecie :-) Pain d’epi bagietka w kształcie kłosa na zaczynie Poolish według Hamelmana Składniki:Zaczynu  na 4 sztuki 300g mąki chlebowej 300g wody 1/8 łyżeczki...
Gofry zwyczajne z kurczakiem i krewetkami w sosie ostro kwaśnym

5.1.18

Gofry zwyczajne z kurczakiem i krewetkami w sosie ostro kwaśnym

W koncu udało mi się przetestować moją nową wygraną w konkursie gofrownicę. Muszę się przyznać, że strasznie się ucieszyłam z wygranej ponieważ mam jakąś tam gofrownicę za małe pieniądze, która jest tak beznadziejna, że prawie jej nie używałam. Gofry bez chrupkości to nie gofry więc robiłam  rzadko. Gofrownica, którą wygrałam ma super moc, nic z niej nie wycieka i w końcu...
Jednego dnia mój zakwas oszalał :-)

4.1.18

Jednego dnia mój zakwas oszalał :-)

Chleba można się uczyć chyba całe życie. Nie jestem w stanie zliczyć ile razy medytowałam pod piecem i ile razy analizowałam każdy bochenek bo to wcale nie jest tak, że za każdym razem chleb wyjdzie taki sam o idealnym miękiszu i perfekcyjnym wyglądzie. Ostatnio mój zakwas zaszalał kilkukrotnie w ciągu jednego dnia więc w ciągu dwunastu godzin! Dokarmiłam raz a on urósł po dwóch...
Pożegnanie starego roku i powitanie Nowego 2018'

2.1.18

Pożegnanie starego roku i powitanie Nowego 2018'

Cześć wszystkim :-) Zupełnie nie zamierzałam pisać tego postu ale jakoś spontanicznie usiadłam, zagarnęłam do siebie klawiaturę i piszę. Ten rok nie był niestety dla mnie najlepszy, przynajmniej nie początek i środek w którym to czasie  wydarzyło się wiele przykrych rzeczy, sytuacji i spraw. Nie było mi łatwo ale też mimo tych wszystkich doświadczeń nauczyłam się ostrożności,...
Noworoczny sernik arabski

1.1.18

Noworoczny sernik arabski

Dziś pierwszy dzień Nowego Roku a w nim pierwszy noworoczny sernik, który rozpływa się w ustach, jest nie za słodki i z mnóstwem arabskiego smaku i klimatu. Kto kocha chałwę, wodę różaną i cudowne różowe różane płatki temu na pewno posmakuje! Nie mam postanowień noworocznych bo nigdy ich nie dotrzymuje, niech ten rok idzie swoim torem, niech przyniesie nowe wyzwania i da szczęście...

INSTAGRAM

zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi zobacz moją galerię na mniamspinka.pl Durszlak.pl
Copyright © 2017 Smaki Alzacji