W tym tygodniu Monika zaproponowała w
Wypiekaniu na śniadanie oto takie muffiny z jabłkiem i cynamonem, które zresztą wcześniej też wypiekała
Berenika ... takim sposobem w kilkanaście osób wypiekałyśmy pachnące drożdżowe w formie muffin :-) pachniało, oj pachniało! Zachęcam do kolejnego wypiekania wszystkich, którzy udziału jeszcze nie brało a biorącym udział serdecznie dziękuję za wspólną zabawę :-)
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami
Cytuję za
Bereniką
"Składniki:
ciasto
-
250g mąki pszennej
-
15g drożdży
-
125ml mleka
-
1 żółtko
-
3,5 łyżki cukru
-
30g masła
-
szczypta soli
nadzienie
-
2 średniej wielkości jabłka
-
1 czubata łyżka cynamonu
-
1 czubata łyżka cukru
-
40g masła
-
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
sok z cytryny do skropienia jabłek
-
cukier do posypania ciasta
-
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5
łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia
objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło,
wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego,
odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w
zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad
godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować
równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście
jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie
równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do
zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na
środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
We wspólnym wypiekaniu udział wzięli:
Bożena -
Moje domowe kucharzenie
Wiosenka -
Eksplozja smaku
Patrycja -
Patison w kuchni
Jola -
Smak mojego domu
Justyna -
Gotowanie i pieczenie
Dorota -
Moje małe czarowanie
6 niebo
Edyta -
Pasja smaku
Kasia -
Mia ciucina
Alina -
Ala piecze i gotuje
Agata -
Kulinarne przygody Gatity
Joanna -
zdjęcie na FB
Marzena -
Zacisze kuchenne
Bernadetta -
Prawo do gotowania z pasją
Marzena -
Kulinarne szaleństwa Maniusi
Magda -
Magdalena w kuchni
Małgorzata -
Smaki Alzacji i nie tylko
Monika - Matka wariatka